Οι ανησυχίες της Τερέζα Μέι για το Brexit

Οι ανησυχίες της Τερέζα Μέι για το Brexit

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο φυγής εταιρειών από τη Βρετανία, σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, είχε προειδοποιήσει σε ιδιωτική συζήτηση με τραπεζίτες η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε μαγνητοφώνηση της συζήτησης με στελέχη της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Guardian, η κ. Μέι αποκαλύπτει σειρά ανησυχιών της σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι απόψεις της αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αμφίσημες δημόσιες τοποθετήσεις της, οι οποίες είχαν προκαλέσει την ενόχληση των υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην Ενωση.

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στις 26 Μαΐου, η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι υπογραμμίζει τα οικονομικά οφέλη της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., λέγοντας ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να αναλάβει το Λονδίνο ηγετικό ρόλο στην Ενωση και εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με κριτήριο το μέλλον και όχι το παρελθόν.

«Εκτιμώ ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφή. Πιστεύω ότι η θέση μας, ως μέλος μιας εμπορικής ένωσης 500 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι σημαντική. Αν βρισκόμασταν εκτός Ευρώπης, πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις μπορεί να αναρωτηθούν εάν πρέπει να διατηρήσουν τη βρετανική τους βάση. Για αυτό πιστεύω ότι η παραμονή στην Ενωση είναι επωφελής για εμάς», είπε η κ. Μέι έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα.

Οι εκτιμήσεις της αυτές δεν συνάδουν με όσα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες εβδομάδες. Μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στις αρχές του μήνα, η Βρετανή πρωθυπουργός τόνισε ότι επιλέγει τον περιορισμό της μετανάστευσης ως βασική προτεραιότητα έναντι της συμμετοχής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. «Οι βρετανικές εταιρείες χρειάζονται ελευθερία κινήσεων στην κοινή αγορά, όχι όμως εις βάρος του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας», είπε στο συνέδριο του Μπέρμιγχαμ.

Μιλώντας, όμως, στους τραπεζίτες της Goldman Sachs λίγους μήνες νωρίτερα, η κ. Μέι έλεγε ότι η βρετανική ασφάλεια εξυπηρετείται καλύτερα στο πλαίσιο της Ε.Ε., χάρη σε «εργαλεία» όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ αστυνομίας και υπηρεσιών πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, όμως, η κ. Μέι εξόργισε ανώτατα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, προσκείμενα στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ενωση, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ τους. Μία από τις σημαντικότερες ομιλίες της υπέρ του «Remain» επισκιάστηκε από ανακοίνωση ότι θα επιθυμούσε την υπαναχώρηση της Βρετανίας από από την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αίτημα το οποίο απέσυρε αμέσως αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Η άρνησή της να συμμετάσχει στην εκστρατεία υπέρ του «Remain» οδήγησε τον πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του τότε πρωθυπουργού Κάμερον, Κρεγκ Ολιβερ, να αναρωτηθεί εάν η Τερέζα Μέι ήταν «μυστικός πράκτορας του εχθρού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στα στελέχη της Goldman Sachs, η κ. Μέι είχε επαινέσει τον Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει σημαντικές υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του περασμένου έτους.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον εκδήλωσε την απογοήτευσή του «για την έλλειψη θάρρους της κ. Μέι, που επέλεξε να προειδοποιήσει τραπεζίτες, αλλά όχι τους Βρετανούς ψηφοφόρους για τις καταστροφικές συνέπειες του Brexit», ενώ ο βουλευτής των Εργατικών Φιλ Ουίλσον κάλεσε την πρωθυπουργό της Βρετανίας να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ενιαία αγορά, έστω και εκτός των δομών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή