Ισπανικό «όχι» στον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου

Ισπανικό «όχι» στον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από έντονες πιέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, η κυβέρνηση της Ισπανίας ακύρωσε την άδεια ανεφοδιασμού ρωσικών πολεμικών πλοίων που πλέουν προς τη Συρία, στην ισπανική κτήση της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, Βασίλι Νιοράτζε, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι η κυβέρνησή του απέσυρε το αίτημα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού των ρωσικών πλοίων στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα, στο Μαρόκο. Την κίνηση αυτή της Μόσχας προκάλεσε το αίτημα του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών να δοθούν εξηγήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση αναφορικά με το κατά πόσον τα εν λόγω σκάφη επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, στο Ανατολικό Χαλέπι.

Στο Γιβραλτάρ

Τα τρία σκάφη ανήκουν στην οκταμελή αρμάδα του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που απέπλευσε στις 18 Οκτωβρίου από το Σεβερομόρσκ του Αρκτικού Ωκεανού με προορισμό τις συριακές ακτές. Τη ρωσική αρμάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης το πυρηνοκίνητο θωρηκτό «Μέγας Πέτρος» και τα ανθυποβρυχιακά σκάφη «Σεβερομόρσκ» και «Αντιναύαρχος Κουλζκόφκ», επιτηρούσαν από κοντά πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς περνούσε από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα της Μάγχης. Χθες, η ρωσική αρμάδα είχε περάσει στα ανοιχτά των πορτογαλικών ακτών και αναμενόταν να διέλθει από τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Ωρες προτού ανακοινωθεί η απόσυρση του ρωσικού αιτήματος ανεφοδιασμού, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της Συμμαχίας. «Εναπόκειται σε κάθε χώρα-μέλος να λάβει τις αποφάσεις της», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σπεύδοντας όμως να προσθέσει: «Εχω ήδη στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα: ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ρωσικά πλοία με τρόπο που θα μεγεθύνει την καταστροφή στη Συρία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι η Βρετανία «είναι εξαιρετικά ανήσυχη όταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει βοήθεια στον ρωσικό στόλο».

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» έκανε χθες γνωστό ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ενισχύσει με δύο φρεγάτες, οπλισμένες με πυραύλους Κρουζ που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, τον Στόλο της Βαλτικής, που έχει την έδρα του στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Η απόφαση ελήφθη ως αντίμετρο στην προγραμματισμένη, μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ρωσία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Στόλος της Βαλτικής θα ενισχυθεί με άλλα τρία πολεμικά σκάφη μέχρι το 2020, ενώ θα εγκατασταθούν επίσης συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή