Ανησυχία της Ε.Ε. για Ντιγιαρμπακίρ

Ανησυχία της Ε.Ε. για Ντιγιαρμπακίρ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα αντιδράσεων, εντός και εκτός Τουρκίας, πυροδότησε η σύλληψη της δημάρχου και του αντιδημάρχου Ντιγιαρμπακίρ με την κατηγορία ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Γκιουλτάν Κιλσανάκ, πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Νότιας Τουρκίας, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ ενώ επέστρεφε από την Αγκυρα, όπου νωρίτερα είχε καταθέσει στην επιτροπή του Κοινοβουλίου η οποία διερευνά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο αντιδήμαρχος Φιράτ Ανλί συνελήφθη στην οικία του. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται ότι υποστήριξαν, με δημόσιες ομιλίες τους, την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ΡΚΚ, παρακίνησαν πολίτες σε πράξεις βίας και έλαβαν μέρος σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις και πορείες.

Την ανησυχία τους για τη σύλληψη των δύο δημοτικών αρχόντων εξέφρασαν, με κοινή τους ανακοίνωση, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν. Αν και αναγνώρισαν «τη σοβαρή απειλή ασφαλείας» που αντιπροσωπεύει για την Τουρκία το «τρομοκρατικό» ΡΚΚ, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επανέλθει στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού.

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον κλοιό που σχημάτισαν τεθωρακισμένα της αστυνομίας έξω από το δημαρχείο του Ντιγιαρμπακίρ, περίπου χίλιοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη των δύο αιρετών εκπροσώπων τους. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να τους διαλύσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή