Σε δύο γυναίκες Γιαζίντι, πρώην αιχμαλώτους του ΙΚ το βραβείο Ζαχάρωφ

Σε δύο γυναίκες Γιαζίντι, πρώην αιχμαλώτους του ΙΚ το βραβείο Ζαχάρωφ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο γυναίκες της κουρδικής κοινότητας των Γιαζίντι δόθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Η 20χρονη Νάντια Μουράντ Μπασι και η 18χρονη Λαμίγια Ατζί Μπασάρ, πρώην αιχμάλωτες του Ισλαμικού Κράτους, που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, βραβεύθηκαν για τον αγώνα τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο γυναίκες είχαν υποστεί σοβαρή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

«Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τις δύο ακτιβίστριες Γεζίντι που ύστερα από πολλά δεινά έφθασαν στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Eμείς στην Ευρώπη είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να τις υποστηρίξουμε ώστε να διαφυλαχτεί η μαρτυρία τους, για να αποτραπεί η ατιμωρησία αυτών που διέπραξαν αυτά τα χωρίς προηγούμενο εγκλήματα. Αυτές οι δύο γυναίκες είναι επίσης η δυνατή φωνή όσων ζουν ακόμα στον τόπο τους, έχουν πολύ υποφέρει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να υποφέρουν σήμερα από την τρομοκρατία του ΙΚ εναντίον του οποίου θα πρέπει να κινητοποιηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η απονομή αυτού του βραβείου στις δύο γυναίκες Γεζίντι είναι για μας ένα δυνατό σύμβολο. Εμείς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας εναντίον αυτών που τις παραβιάζουν ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο πρόεδρος Σουλτς.

«Η Λαμίγια και εγώ δεχόμαστε με μεγάλη τιμή το βραβείο Ζαχάρωφ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε η Μουράντ σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twiiter.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η τιμή αυτή αποτελεί ένα «ισχυρό μήνυμα» εναντίον «της απανθρωπιάς» της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Tο βραβείο αυτό αναγνώριση των βασάνων των γυναικών Γιαζίντι και της κοινότητας Γιαζίντι, είναι ένα βαθύ μήνυμα προς την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει την εγκληματική απανθρωπιά της και τιμά τα θύματά της», ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

«Η βράβευση αυτή είναι ένα ισχυρό μήνυμα (…) προς τον λαό μας και προς τις περισσότερες από 6.700 γυναίκες, κορίτσια και παιδιά που έγιναν θύματα δουλείας και διακίνησης ανθρώπων από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς δηλώνει πως η γενοκτονία δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε η Μουράντ.

To βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.

Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή