Εντονες μνήμες από το κρίσιμο 2014 στη Βενεζουέλα

Εντονες μνήμες από το κρίσιμο 2014 στη Βενεζουέλα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα περιβάλλει τη Βενεζουέλα ύστερα από τις προχθεσινές ταραχές που κόστισαν τη ζωή ενός αστυνομικού, ενώ δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πλήθη οργισμένων πολιτών κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών. Στην κεντρική πολιτεία Μιράντα, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε θανάσιμα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κυβέρνηση Μαδούρο κατήγγειλε για τη δολοφονία οπαδούς της αντιπολίτευσης που συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας σε αυτοκινητόδρομο της πολιτείας, κυβερνήτης της οποίας είναι ο Ενρίκε Καπρίλες, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD κατήγγειλε ότι 120 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 147 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.

Σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Καράκας, οι οπαδοί της αριστερής κυβέρνησης Μαδούρο, φορώντας κόκκινα πουκάμισα, οργάνωσαν αντιδιαδηλώσεις, καταγγέλλοντας απόπειρα «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Βίαιες ταραχές ξέσπασαν στη Μέριδα, το Σαν Κριστόμπαλ και άλλες πόλεις, αφυπνίζοντας μνήμες από τις θυελλώδεις μέρες του 2014, που είχαν στοιχίσει τη ζωή 43 ανθρώπων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό της τάξης του 75% των πολιτών αποδοκιμάζει τον Νικολάς Μαδούρο, διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στο τιμόνι της χώρας. Η χαώδης κατάσταση της οικονομίας, που επιδεινώνεται από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, διογκώνει το αντιπολιτευτικό κύμα, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι δραματικές, ενώ ο πληθωρισμός και η μαύρη αγορά οργιάζουν.

Προκειμένου να επιταχύνει την έξοδο του Μαδούρο, η θητεία του οποίου εκπνέει το 2019, η αντιπολίτευση συγκέντρωσε υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο η κεντρική εκλογική επιτροπή έβαλε φρένο στη διεξαγωγή του, επικαλούμενη πλαστογραφία στη συγκέντρωση υπογραφών – εξέλιξη που οδήγησε στην κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης, με εντελώς απρόβλεπτες επιπτώσεις. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τετάρτης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες σε 12ωρη γενική απεργία για σήμερα Παρασκευή. Αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων ενδέχεται να αποδειχθεί η 3η Νοεμβρίου, ημέρα για την οποία η αντιπολίτευση έχει εξαγγείλει ογκώδη πορεία με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες, θέατρο του πραξικοπήματος εναντίον του Ούγκο Τσάβες, το 2002.

Ενόψει της διαγραφόμενης κλιμάκωσης της κρίσης, ο Νικολάς Μαδούρο συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Aμυνας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Aμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε ότι ο στρατός παραμένει «απολύτως νομιμόφρων» έναντι του εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Σε μια προσπάθεια αποτροπής των χειροτέρων, το Βατικανό ανέλαβε πρωτοβουλία επιχειρώντας να διαμεσολαβήσει για την έναρξη διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο Μαδούρο εμφανίστηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί, κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να εγκαινιάσουν τον διάλογο με την κυβέρνησή του από αύριο Σάββατο. Η ηγεσία του αντιπολιτευτικού συνασπισμού MUD εμφανίζεται για την ώρα διχασμένη έναντι αυτής της πρωτοβουλίας. Επί του παρόντος, η MUD δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στον διάλογο μόνο με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για δημοψήφισμα και θα απελευθερώσει τους φυλακισμένους πολιτικούς και ακτιβιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή