Σε δύο γυναίκες Γιαζίντι το βραβείο Ζαχάροφ

Σε δύο γυναίκες Γιαζίντι το βραβείο Ζαχάροφ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η 23χρονη Νάντια Μουράντ και η 18χρονη Λαμίγια Ατζί Μπασάρ, δύο γυναίκες από την κοινότητα Γιαζίντι του Ιράκ, τιμήθηκαν χθες με το βραβείο Ζαχάροφ ως αναγνώριση του αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δύο γυναίκες είχαν αιχμαλωτισθεί από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά, προτού κατορθώσουν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Η θρησκευτική πίστη των Γιαζίντι συνδυάζει στοιχεία πολλών αρχαίων μεσανατολικων θρησκειών, κάτι απαράδεκτο για τους φανατικούς του Ισλαμικού Κράτους, που θεωρούν τους Γιαζίντι περίπου ως οπαδούς του σατανά. Η κατάκτηση της πόλης Σιντζάρ από το Ισλαμικό Κράτος, τον Αύγουστο του 2014, οδήγησε σε ευρύτατες σφαγές, αιχμαλωσία και σεξουαλική υποδούλωση των Γιαζίντι. Τρεις μήνες αργότερα, κουρδικές δυνάμεις με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ απελευθέρωσαν το Σιντζάρ με αποτέλεσμα η Μουράντ να βρει τον δρόμο της προς την Ευρώπη. Στην Ευρώπη μιλάει υπέρ των δικαιωμάτων των Γιαζίντι, των γυναικών προσφύγων και κατά του trafficking (διακίνηση λευκής σαρκός). Για την Μπασάρ, η αιχμαλωσία κράτησε ώς τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, ενώ κατά τη διαφυγή της πάτησε νάρκη, με συνέπεια να χάσει το ένα της μάτι, και δύο γυναίκες που βρίσκονταν μαζί της σκοτώθηκαν.

«Πρόκειται για γυναίκες που έχουν δείξει απίστευτη τόλμη και ανθρωπιά μπροστά στην πιο απεχθή βαρβαρότητα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

«Είμαι περήφανος που τους απονέμεται το βραβείο Ζαχάροφ 2016». Το ετήσιο βραβείο απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο εις μνήμην του Σοβιετικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάροφ. Στους φετινούς φιναλίστ περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της κοινότητας των Τατάρων και ένας πρώην διευθυντής τουρκικής εφημερίδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή