Ενιωσαν την αφή άτομα με τεχνητά μέλη

Ενιωσαν την αφή άτομα με τεχνητά μέλη

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της αφής σε άτομα που είχαν ακρωτηριαστεί και διέθεταν προσθετικά μέλη. Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Κέις Ουέστερν Ρεζέρβ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Translational Medicine, χρησιμοποιήσαν βιονικά προσθετικά μέλη προκειμένου να αναδημιουργήσουν την αίσθηση της αφής.

Στους δύο ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα εμφυτεύθηκαν στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια τα οποία ενεργοποιούν τους κατάλληλους νευρώνες γεννώντας την αίσθηση της αφής στο τεχνητό άκρο που διαθέτει ηλεκτρονικούς αισθητήρες, με τους οποίους μπορεί να στείλει σήματα στον εγκέφαλο. Ετσι οι ασθενείς που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ανακτούν την πλήρη λειτουργικότητα του ακρωτηριασμένου άκρου που έχει αντικατασταθεί από βιονικό μέλος.

Στόχος για τη δημιουργία τέτοιων βιονικών άκρων, τα οποία θα έχουν κατά το δυνατόν πιο ρεαλιστική την αίσθηση της αφής, είναι να δοθεί σε παράλυτους και ακρωτηριασμένους η δυνατότητα να χρησιμοποιούν με φυσικό τρόπο τα τεχνητά τους μέλη. Πιθανώς, ωστόσο, να βρεθούν και μη ιατρικές εφαρμογές του επιτεύγματος των Αμερικανών επιστημόνων, όπως π.χ. ο χειριστής ενός μη επανδρωμένου βαθυσκάφους να μπορεί να νιώθει τι αγγίζει το ρομπότ στον βυθό του ωκεανού. Η σχετική έρευνα αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ερευνητών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή