Κυβέρνηση Ραχόι μετά την αποχή του Σάντσες

Κυβέρνηση Ραχόι μετά την αποχή του Σάντσες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στο δεκάμηνο πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει η Ισπανία από τον Δεκέμβριο αναμένεται να δώσει η απόφαση των Σοσιαλιστών να απόσχουν από τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, δίνοντας του το «πράσινο φως» να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος που αναμένεται να σχηματιστεί θα απαρτίζεται από μόλις 137 βουλευτές από τους 350 του ισπανικού κοινοβουλίου, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς η αντιπολίτευση που θα δεχτεί από τα άλλα κόμματα προμηνύεται εξαιρετικά σκληρή.

Εχοντας κερδίσει δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τους τελευταίους δέκα μήνες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ραχόι έχει αναγνωρίσει τη δυσκολία του έργου που αναλαμβάνει, αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή συγκυρία με την απόλυτη πλειοψηφία που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2011 και αναγνωρίζοντας ότι ο διάλογος και οι συμφωνίες με άλλα κόμματα αποτελούν αναγκαιότητα, ώστε να γίνει αυτή η κυβέρνηση σταθερή. «Εχω επίγνωση των δυσκολιών που απορρέουν από τον σχηματισμό μίας μειοψηφικής κυβέρνησης», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η προηγούμενη Κυριακή υπήρξε η καθοριστικότερη μέρα της εβδομάδας που πέρασε, καθώς η ομοσπονδιακή επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε αποχή από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητούσε ο Ραχόι από το κοινοβούλιο, αποτρέποντας το σενάριο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές καταψήφισαν τον Ραχόι στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ωστόσο αναμένεται να απέχουν στη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία που επιτάσσει το σύνταγμα, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα, Σάββατο. Η απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να δώσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο, επιτρέποντας στο Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας,δεν ήρθε ανώδυνα, προκαλώντας βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος και οδηγώντας τον αρχηγό του, Πέδρο Σάντσες, σε παραίτηση μετά τις διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις για αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία. Παρά την έμμεση στήριξη που πρόκειται να παράσχουν στον Ισπανό πρωθυπουργό, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να διατηρήσουν τη σκληρή στάση που κρατούν απέναντί του και να μη δώσουν λευκή επιταγή στο νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης. «Σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουμε να προσφέρουμε σταθερότητα στην κυβέρνηση του Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της», δήλωσε την Τρίτη ο προσωρινός ηγέτης του κόμματος, Χαβιέ Φερνάντεθ. Η γενικότερη στάση των Σοσιαλιστών απέναντι στον Ισπανό πρωθυπουργό χαρακτηρίζεται από κατηγορίες απέναντι στο πρόσωπό του για απόκρυψη σκανδάλων που συνδέονται με το ίδιο του το κόμμα, καθώς και για την πρόκληση ανισοτήτων στην Ισπανία μέσω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνησή του.

Η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει ο Μαριάνο Ραχόι θα έχει ως πρώτο και κυριότερο στόχο της να επιτύχει την αποδοχή του προϋπολογισμού του 2017, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του ισπανικού κράτους να μειώσει το έλλειμμά του στο νούμερο που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε ο τωρινός υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκουίντος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από περικοπές, μία ρύθμιση που είναι απίθανο να έχει την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα. Μολαταύτα, η στήριξη από άλλα κόμματα θα είναι αναγκαία για το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος, για να περάσει τον προϋπολογισμό είναι αναγκαίο να επιτύχει απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να σχηματιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεν περιορίζονται στον οικονομικό τομέα, καθώς το ισπανικό κράτος έχει αφήσει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς στο διεθνές πεδίο. Ενδεικτικά, η νέα κυβέρνηση θα οφείλει να ορίσει νέους πρεσβευτές σε 44 χώρες, να επικυρώσει 64 διεθνείς συμβάσεις και να ανανεώσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες παραμελήθηκαν αισθητά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δεκάμηνης περιόδου πολιτικής στασιμότητας. Για παράδειγμα, η απουσία επισκέψεων Ισπανών αξιωματούχων στο Ιράν κατέστησε την ισπανική επιχειρηματική κοινότητα απλό θεατή του σταδιακού επιχειρηματικού ανοίγματος που πραγματοποίησε φέτος η μεσανατολική χώρα. Επιπλέον, η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει ορισμένες οδηγίες της Ε.Ε., όπως η ρύθμιση του εμπορίου εκρηκτικών υλών, ενώ επίσης δεν έχει ακόμη αποδεχτεί τη συμμετοχή της σε εγχειρήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως η νέα τράπεζα ανάπτυξης που θα έχει τη βάση της στην Κίνα και η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό εκπομπών που ευθύνονται για την κλιματική θέρμανση του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή