Οι Ελληνίδες της Αμερικής ψηφίζουν Κλίντον

Οι Ελληνίδες της Αμερικής ψηφίζουν Κλίντον

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Θα στοιχημάτιζα 50 δολάρια ότι θα κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον. Αλλά όχι και 250». Αυτό λέει ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι, που εκτιμά ότι μέχρι την 8η Νοεμβρίου «όλα μπορούν να συμβούν, διότι όλα έχουν ήδη συμβεί». Σε μια απρόβλεπτη και διχαστική προεκλογική εκστρατεία, όσοι επιλέγουν τον Τραμπ θεωρούν ότι είναι η καλύτερη επιλογή κυρίως επειδή δεν εμπιστεύονται την αντίπαλό του, ωστόσο η σιωπηλή πλειοψηφία φαίνεται ότι στρέφεται πλέον προς την υποψήφια των Δημοκρατικών. Σε αυτήν ανήκουν και οι Ελληνοαμερικανοί – ή καλύτερα, οι Ελληνοαμερικανίδες.

Μία κατηγορία ψηφοφόρων που προσελκύει ο Τραμπ είναι ήδη γνωστή στους δημοσκόπους: Είναι οι λευκοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και αρκετοί Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, όπως ο ξενοδοχοϋπάλληλος από τη Νέα Υόρκη που είναι πεπεισμένος ότι «ο Τραμπ θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά». Στην ελληνοαμερικανική κοινότητα υπάρχουν πολλοί που «είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα στην Ουάσιγκτον και θεωρούν ότι η Χίλαρι είναι ένα από τα φθαρμένα στελέχη του. Με αυτό το σκεπτικό αρκετοί Ελληνοαμερικανοί υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως αντισυστημικό υποψήφιο», λέει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Washington, Χάρης Μυλωνάς.

Η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων του Τραμπ παραμένει όμως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών του κόμματος δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιό του. Πρόκειται για ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικής τάξης, και σε αυτούς εντάσσονται πολλοί ακόμη Ελληνοαμερικανοί: Ενας γιατρός από τη Βιρτζίνια θεωρεί ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει καλύτερη οικονομική πολιτική από την Κλίντον χάρη στην επιχειρηματική του εμπειρία, το ίδιο και μια επενδύτρια από την ίδια πολιτεία. Αντίστοιχα, ένας δικηγόρος από το Μέριλαντ αλλά και ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας από τη Μασαχουσέτη είναι πεπεισμένοι ότι η Χίλαρι είναι διεφθαρμένη. Ολοι τους είναι άνω των πενήντα ετών και δεν διστάζουν να υπερασπισθούν με ελληνικό ταμπεραμέντο την επιλογή τους στις παρέες.

Στη νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών, τα πάθη δεν είναι εξίσου έντονα. Κάποιοι δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον με το μήνυμα «I’m with her» (είμαι μαζί της), αλλά πολλοί σιωπούν. Οι αναλυτές στις ΗΠΑ δεν είναι σίγουροι αν όσοι σιωπούν θα ψηφίσουν. Δημοσιογράφοι όμως όπως ο Ματ Ιγκλέσιας της ιστοσελίδας Vox εντοπίζουν μια «σιωπηλή πλειοψηφία» μειονοτήτων και σπουδαγμένων γυναικών που θα εκλέξουν την Κλίντον στην προεδρία.

Πάντως, ο εθνικιστικός λόγος του Τραμπ μάλλον απωθεί τους ψηφοφόρους ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οικοδομώντας το έθνος» (Επίκεντρο 2016), «πολλά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ταυτίζονται με τη Χίλαρι Κλίντον όσον αφορά τον ορισμό της Αμερικής ως “έθνους μεταναστών”». Σε αντίθεση με τον Τραμπ που προτιμά να μιλάει για «έθνος νόμων» και περιγράφει μια πιο εσωστρεφή Αμερική, η Κλίντον αποφεύγει να ορίσει πολιτισμικά την αμερικανική ταυτότητα, σημειώνει.

Ο ειδικός κυβερνητικών σχέσεων της εταιρείας Trilogy Advisors Τζον Συτιλίδης προσθέτει ότι ο Τραμπ έχει θέσει πολύ έντονα στην ατζέντα το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, με το επιχείρημα ότι αυτή προϋποθέτει τον έλεγχο των συνόρων. Και εκείνος εκτιμά ότι η σκληρή μεταναστευτική του πολιτική δεν προσελκύει τους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής. Οπως λέει στην «Κ», «το συναισθηματικό του μήνυμα είναι “έξω οι παράνομοι ξένοι”, και πρέπει κανείς να δει τρεις γραμμές παρακάτω για να καταλάβει ότι είναι ανοιχτός στη νόμιμη μετανάστευση. Καθώς όμως η ελληνοαμερικανική κοινότητα “ζει και αναπνέει” την εμπειρία του μετανάστη και παραμένει κοντά στην ιδέα της πατρίδας», αυτό το μήνυμα την απομακρύνει.

Στη διαδικτυακή (και μη επιστημονική) έρευνα μεταξύ των Ελληνοαμερικανών αναγνωστών της ιστοσελίδας Greek Reporter, φαίνεται ότι έστω και οριακά προτιμούν τη Χίλαρι Κλίντον, με ποσοστό 44% έναντι 42% του Τραμπ. Αυτά τα ποσοστά μπορεί να είναι πλέον διαφορετικά, καθώς η έρευνα διεξάχθηκε στα τέλη της περασμένης άνοιξης. Εκείνη την περίοδο, πάντως, ποσοστό 9% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να μην ψηφίσει από το να διαλέξει μεταξύ Τραμπ και Κλίντον, ενώ το 5% δήλωνε αναποφάσιστο.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, κρύβουν μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των Ελληνοαμερικανών ως προς το φύλο. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα προτίμησαν κατά 56% την Κλίντον και μόλις κατά 30% τον Τραμπ. Οι άνδρες, αντίθετα, θα ψήφιζαν Τραμπ σε ποσοστό 47%, ενώ μόλις το 38% θα προτιμούσαν την Κλίντον. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιοι τελικά θα πάνε στις κάλπες. Και σύμφωνα με τον κ. Ζόγκμπι, αυτό κανείς δεν το ξέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή