Ιταλία: 30.000 άστεγοι από τον σεισμό

Ιταλία: 30.000 άστεγοι από τον σεισμό

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ακόμη μεγάλος σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 7:40 το πρωί της Κυριακής, ανατολικά της Περούτζια. 

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε αισθητή στη Ρώμη. 

Σύμφωνα Ευρωπαϊκό- Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Το Aμερικανικό Iνστιτούτο Γεωφυσικής USGS αναθεώρησε σε 6,6 βαθμούς το μέγεθος του σεισμού από 7,1 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI, επικαλούμενη το Ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.

Κτήρια έχουν καταρρεύσει στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους.

Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει.

Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.

Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο χωριό Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το RΑΙ, τρείς άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από συντρίμμια κτηρίου στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους.

30.000 άστεγοι από τον σεισμό

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

Ετοιμη να συνδράμει την Ιταλία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα ειδική ομάδα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε  με την Ιταλίδα ομόλογό του Roberta Pinotti, στη οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που της ζητηθεί.

Μ. Ρέντσι: «Μας παρηγορεί ότι δεν υπάρχουν θύματα»

«Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία στις 7 και 41 λεπτά σήμερα το πρωί.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν», και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, ζήτησε να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Στήριξη του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ιταλικό λαό εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα σήμερα το πρωί, με δύο αναρτήσεις του, στα ελληνικά και ιταλικά, στο Twitter: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αδελφό ιταλικό λαό στις δύσκολες ώρες που περνά μετά τον καταστροφικό σεισμό», ανέφερε η ανάρτηση.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή