Δίωξη της ιστορικής «Τζουμχουριέτ»

Δίωξη της ιστορικής «Τζουμχουριέτ»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της τουρκικής αντιπολίτευσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πυροδότησε το νέο κύμα διώξεων εναντίον του Τύπου με κύριο στόχο, αυτήν τη φορά, την ιστορική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Ενδεικτική της κλιμακούμενης πόλωσης ήταν η καταγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου για να οικοδομήσει αστυνομικό «καθεστώς τύπου Μπάαθ», παραπέμποντας στο κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε 16 εντάλματα σύλληψης στελεχών της «Τζουμχουριέτ», τα οποία κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα. Μέχρι χθες το βράδυ, είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 11 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων οι Μουράτ Σαμπουντζού, διευθυντής της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, πρόεδρος του Δ.Σ. της, Μούσα Καρτ, σκιτσογράφος και Γκουράι Οζ, αρθρογράφος. Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί τους συλληφθέντες ότι βοήθησαν, με τα δημοσιεύματά τους, την «τρομοκρατική» οργάνωση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και το κουρδικό αυτονομιστικό κόμμα ΡΚΚ, αν και αναγνώρισε ότι ουδείς εκ των συλληφθέντων ανήκει σε οποιαδήποτε εκ των δύο οργανώσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι διωκτικές αρχές είχαν κλείσει άλλα 15 μέσα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα οδηγούσαν σε απόλυση ή διαθεσιμότητα 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Στο διάστημα που ακολούθησε τη 15η Ιουλίου, 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους τουλάχιστον 2.500 δημοσιογράφοι.

Χθες το πρωί, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της «Τζουμχουριέτ», στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας τις διώξεις σε βάρος της με συνθήματα όπως «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» και «οι κοφτερές πένες θα σχίσουν το πέπλο του σκότους». Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισκεπτόταν τα γραφεία της εφημερίδας στην Αγκυρα, διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους δημοσιογράφους.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είχε καταγγείλει –κατά σύμπτωση, από τις στήλες της «Τζουμχουριέτ»– με ασυνήθιστη οξύτητα τις διώξεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μετά τη 15η Ιουλίου. «Η Τουρκία απομακρύνεται ταχύτατα από τη δημοκρατία και μετατρέπεται σε κράτος των μυστικών υπηρεσιών. Χτίζουν το δικό τους καθεστώς τύπου Μπάαθ», κατήγγειλε ο κεμαλικός ηγέτης, αναφορικά με την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σημείωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι οι συλλήψεις στελεχών της «Τζουμχουριέτ» σηματοδοτούν «την υπέρβαση μιας ακόμη κόκκινης γραμμής» αναφορικά με την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Εξάλλου, τουρκικό δικαστήριο διέταξε, την Κυριακή, την προφυλάκιση της δημάρχου και του αντιδημάρχου της κουρδικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ, Γκιουλτάν Κισανάκ και Φιράτ Ανλί, με την κατηγορία ότι προσέφεραν διευκολύνσεις στο ΡΚΚ. Τη φυλάκιση των δύο εκλεγμένων δημοτικών αρχόντων, όπως και τη δίωξη της «Τζουμχουριέτ», κατήγγειλε ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή