Ασάφειες FBI για τα emails Κλίντον

Ασάφειες FBI για τα emails Κλίντον

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον και της άτσαλης διαχείρισης ευαίσθητου υλικού από πλευράς της κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορεί να αποδειχθεί η απρόσμενη εξέλιξη που μπορεί την τελευταία στιγμή να επηρεάσει καθοριστικά την εκλογική αναμέτρηση, προκαλώντας ακόμη και απροσδόκητες ανατροπές.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι, την Παρασκευή, ότι η υπηρεσία ερευνά μία νέα σειρά email της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία είναι πιθανό να συνδέονται με την προηγούμενη έρευνα της υπηρεσίας στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, δίνουν νέες ελπίδες στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε τα δημοσκοπικά ποσοστά του να υποχωρούν.

Η υπόθεση επανήλθε απρόσμενα 11 μέρες πριν από τις εκλογές, όταν ο Κόμι ειδοποίησε με γράμμα του μέλη του Κογκρέσου αναφορικά με τη νέα έρευνα που ξεκίνησε η υπηρεσία του στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της πρώην Πρώτης Κυρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι το FBI δεν γνωρίζει ακόμη τη σημασία των νέων email που υπέπεσαν στην αντίληψη του FBI κατά τη διάρκεια μιας άσχετης έρευνας που αφορά τον Αντονι Βάινερ, σύζυγο της στενότερης συνεργάτιδας της Κλίντον, Ούμα Αμπεντίν, ο οποίος φαίνεται να αντάλλασσε γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με ένα κορίτσι 15 χρόνων από τη Βόρεια Καρολίνα.

Χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο αλλά και η σημασία του νέου υλικού, ο Τραμπ τοποθετήθηκε άμεσα ως προς τις νέες εξελίξεις, αναφέροντας ότι η Κλίντον αντιπροσωπεύει ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. «Οταν κερδίσουμε στις 8 Νοεμβρίου θα πάμε στην Ουάσιγκτον και θα αδειάσουμε τον βάλτο», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής σε συγκέντρωση στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, προσθέτοντας ότι «η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι το θύμα, ο αμερικανικός λαός είναι το θύμα αυτού του διεφθαρμένου συστήματος».

Μολαταύτα, πιο ηχηρή ήταν η αντίδραση της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου κατηγόρησαν τον Κόμι για την κοινοποίηση ασαφών πληροφοριών που απλώς εγείρουν ερωτήματα. Επιπλέον, ορισμένοι κομματικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον επικεφαλής του FBI για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενοι σε πιθανή απόκρυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για τον 70χρονο μεγιστάνα.

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ κατηγόρησε τον Κόμι την Κυριακή για «ανησυχητική προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών στη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών, η οποία φαίνεται να έχει ως καθαρό σκοπό της να ευνοήσει ένα πολιτικό κόμμα εις βάρος ενός άλλου».

Χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, ο Ρέιντ στη συνέχεια προσέθεσε πως το FBI αποκρύπτει επιμελώς «εκρηκτικές πληροφορίες» για τις σχέσεις της καμπάνιας του Τραμπ και αξιωματούχων του ρωσικού κράτους, κατηγορία που επανέλαβε τη Δευτέρα ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ελάιτζα Κάμινγκς, προτρέποντας το FBI να δημοσιοποιήσει το υλικό που αφορά τις συμφωνίες του Τραμπ και των συμβούλων του με τη Ρωσία. Ο Κάμινγκς, μιλώντας στο CNN, υπογράμμισε ότι η ασαφής ανακοίνωση του FBI ευνοεί απροκάλυπτα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Χίλαρι Κλίντον να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε την απαίτηση ο Κόμι και το FBI να εργαστούν ταχέως πάνω στην υπόθεση, ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για τα καινούργια email και να δοθεί τέλος στην ασάφεια που προκλήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή