Δεν ζητεί συγγνώμη για «σχιστομάτηδες»

Δεν ζητεί συγγνώμη για «σχιστομάτηδες»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Της χρήσης του όρου «σχιστομάτηδες» αναφορικά με τους Κινέζους υπεραμύνθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, Γκούντερ Ετινγκερ, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε «καθομιλουμένη» γλώσσα και αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη. «Επρόκειτο για έκφραση του δρόμου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε προσβολή για την Κίνα», είπε ο κ. Ετινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Ο επίτροπος προέβη στη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα. Εκεί, ο κ. Ετινγκερ μίλησε για την Ευρώπη και για τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει από τον κινεζικό ανταγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επίτροπος αναφέρθηκε στους Κινέζους με τον ξεκάθαρα ρατσιστικό όρο «σχιστομάτηδες» (Schlitzaugen). «Την περασμένη εβδομάδα, Κινέζοι υπουργοί επισκέφθηκαν την πόλη για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Κίνας. Εννέα άνδρες, ένα κόμμα, καμία δημοκρατία. Ολοι τους φορούσαν σκούρα κοστούμια, όλες οι χωρίστρες τους ήταν από τα αριστερά προς τα δεξιά», είπε ο Ετινγκερ στο Αμβούργο, συνεχίζοντας με απαξιωτικά σχόλια για τους ομοφυλόφιλους και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα σχόλια του επιτρόπου, που αναμένεται να γίνει ένας από τους επτά αντιπροέδρους της Κομισιόν, σχολίασε με καυστικό τρόπο η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Καταρίνα Μπάρλεϊ, λέγοντας: «Κάποιος ο οποίος χρησιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς ρατσιστικά και ομοφοβικά στερεότυπα δεν είναι κατάλληλος για ανώτατους θώκους. Ο Ετινγκερ μπορεί να βλάψει όλη την Ε.Ε.».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή