Το 4ο μνημόνιο, οι γερμανικές εκλογές και ο ρόλος της AfD

Το 4ο μνημόνιο, οι γερμανικές εκλογές και ο ρόλος της AfD

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οδεύουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα», δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής Πέτερ Ράμζαουερ, ο οποίος πέρυσι είχε ταχθεί κατά του τρίτου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας. Εσωκομματικοί αντίπαλοι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να κρατήσει το θέμα των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, αλλά ότι αυτό θα επανέλθει δριμύτερο το αργότερο το 2018.

«Το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για πακέτα διάσωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων», υποστήριξε και ο Χριστιανοδημοκράτης αντιφρονών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Η κυβέρνηση προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αφήσει το θέμα έξω από την προεκλογική συζήτηση».

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017 και το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε αρνείται να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο για ένα ζήτημα που έχει φύγει από τη γερμανική επικαιρότητα.

Εξάλλου, εμπλεκόμενοι σε μια ουσιαστική συζήτηση για την πορεία της Ελλάδας θα θύμιζαν στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η πολιτική τους διαρκώς μεταθέτει, χωρίς να επιλύει, το ελληνικό πρόβλημα.

«Να ξέρουν οι Γερμανοί»

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο ειδικός επί των Οικονομικών, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Χανς Μίχελμπαχ ζήτησε από την Καγκελαρία να μην αφήνει την κοινή γνώμη στο σκοτάδι. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να σπρώχνει το θέμα κάτω από το χαλί», είπε ο Μίχελμπαχ. Ωστόσο, και από την πλευρά της γερμανικής Αριστεράς απευθύνονται εκκλήσεις για ειλικρίνεια. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη μια αναδιάταξη χρέους, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στις μεγάλου ύψους αποπληρωμές που αντιμετωπίζει η χώρα τη διετία 2018-2019 και οι οποίες καθιστούν επιτακτική την εξεύρεση λύσης. «Αν λες ψέματα, ο κόσμος το καταλαβαίνει, και αυτό ενισχύει την AfD», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Αριστεράς Φάμπιο ντε Μάζι. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Γη είναι επίπεδη». Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κόμμα που έχει αναπτυχθεί στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας, υποστηρίζει ότι η πολιτική των ευρωπαϊκών διασώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου θα καταλήξει να κοστίζει στους Γερμανούς φορολογουμένους πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ρόλος της AfD

Με τα έως τώρα δεδομένα, η είσοδος της AfD στην επόμενη γερμανική Βουλή είναι κάτι παραπάνω από εξασφαλισμένη, πράγμα που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της Ελλάδας. Ηδη τώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει κάθε λύση, ακόμη και τις λεγόμενες «αναίμακτες» (αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων του EFSF που διακρατεί ο ESM με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς να φανεί ότι υπάρχει νέος δανεισμός και χωρίς να χρειαστεί να αποφανθεί η γερμανική Βουλή). Πώς θα μπορούσε, αν κατέχει το ίδιο χαρτοφυλάκιο μετά τις εκλογές, να αλλάξει στάση όταν οι πιέσεις από τα δεξιά του θα έχουν αυξηθεί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή