«Η χήρα του Πικάσο έκρυβε πίνακες από τους κληρονόμους»

«Η χήρα του Πικάσο έκρυβε πίνακες από τους κληρονόμους»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εκδοχή των γεγονότων για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή του περίπου 300 πίνακες του Πάμπλο Πικάσο παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος Πιερ Λε Γκενέκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την σύζυγό του πέρσι σε διετή φυλάκιση με αναστολή για κατοχή κλεμμένων αγαθών. Οπως υποστήριξε ο Λε Γκενέκ ήταν η ίδια η χήρα του Πικάσο, Ζακλίν που του είχε δώσει τους πίνακες για να τους φυλάξει στο υπόγειο του σπιτιού του, καθώς ήθελε να τους κρύψει από την οικογένειά του.

«Η κ. Ζακλίν Πικάσο είχε προβλήματα με τον θετό γιο της Κλοντ Ρουίζ Πικάσο», δήλωσε στο δικαστήριο με τρεμάμενη φωνή ο Πιερ Λε Γκενέκ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως εκείνη του είχε αναθέσει να αποθηκεύσει περίπου 15 με 17 σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες περιείχαν έργα τέχνης, μετά τον θάνατο του Πικάσο τον Απρίλιο του 1973.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο Λε Γκενέκ, ο οποίος υπήρξε εργάτης γενικών καθηκόντων στην έπαυλη του καλλιτέχνη στην Κυανή Ακτή, υποστήριξε ότι η 77χρονη τότε χήρα τού ζήτησε κάποια στιγμή πίσω τις τσάντες, ωστόσο του είπε να κρατήσει μία από αυτές, που περιείχε 271 έργα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αφοσίωσή του στον Πικάσο.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν είχε πει προηγουμένως την αλήθεια στο δικαστήριο καθώς φοβόταν ότι θα κατηγορηθεί για κλοπή.

Σε προηγούμενη πάντως κατάθεσή του είχε αναφέρει ότι του είχαν παραχωρήσει τους πίνακες, όταν ο καλλιτέχνης ήταν ακόμα ζωντανός, το 1971 ή το 1972.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού ανακοίνωσε ότι έμαθε τη νέα εκδοχή μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Η συλλογή, η αξία της οποίας δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί περιλαμβάνει πίνακες γυναικών και αλόγων, πορτραίτα της ερωμένης του Πικάσο, Φερνάντ, αλλά και πίνακες της πρώτης του συζύγου Ολγα που χρονολογούνται το διάστημα από το 1900 έως το 1932.

Οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο Λε Γκενέκ είχε στην κατοχή του τους πίνακες το 2010, όταν ο Πιερ Λε Γκενέκ αποφάσισε να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Πικάσο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα έργα ώστε να μπορεί να τα αφήσει στα παιδιά του μετά τον θάνατό του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή