Δεξιά στροφή στο Ρίο, με δήμαρχο τον επίσκοπο Κριβέλα

Δεξιά στροφή στο Ρίο, με δήμαρχο τον επίσκοπο Κριβέλα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Την εδραίωση του προτεσταντικού δόγματος της Ευαγγελικής Εκκλησίας αποδεικνύει η εκλογή του επισκόπου Μαρσέλο Κριβέλα στη δημαρχία του Ρίο, που σηματοδοτεί επίσης τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος της χώρας προς τα δεξιά.

Την τάση αυτή επιβεβαίωσε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη χώρα, καθώς το Εργατικό Κόμμα είχε ήδη υποστεί σημαντικές ήττες από τον πρώτο κιόλας γύρο των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου.

Στον πρώτο γύρο, το Εργατικό Κόμμα έχασε τα δύο τρίτα των δήμων που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2012, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Σάο Πάολο. Μεγαλύτερος νικητής της δημοτικής αναμέτρησης αναδείχθηκε το κεντροδεξιό κόμμα PMDB του νέου προέδρου Μισέλ Τεμέρ. Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής στο Ρίο ντε Τζανέιρο αναμετρήθηκαν ο Σοσιαλιστής Μαρσέλο Φρέιχο με τον Ευαγγελικό Μαρσέλο Κριβέλα, μέλος του Βραζιλιάνικου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (PRB).

Ο Κριβέλα –επίσκοπος στην Παγκόσμια Εκκλησία του Βασιλείου του Θεού, που ίδρυσε δισεκατομμυριούχος θείος του– εξασφάλισε άνετη νίκη, σύμφωνα με τα exit polls, που του έδιναν ποσοστό 57% έναντι 43% για τον Φρέιχο.

Ο Κριβέλα υποσχέθηκε προεκλογικά να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στο Ρίο. Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του περασμένου καλοκαιριού, η πόλη έχει κρίσιμες ελλείψεις υποδομών, όπως η απουσία αξιόπιστου δικτύου αποχέτευσης στις περισσότερες υποβαθμισμένες συνοικίες, τις γνωστές «φαβέλες».

Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στην εύπορη παραθαλάσσια συνοικία της Κοπακαμπάνα, ο Κριβέλα εξέφρασε την Κυριακή την πεποίθησή του ότι θα αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης και ότι θα αφιερωθεί «πρωτίστως στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, της παιδείας, των μεταφορών και της ασφάλειας».

Ιδιαίτερα καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν, πέρα από τον Κριβέλα, και άλλοι Ευαγγελικοί πολιτικοί σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας, που ευνοήθηκαν από την απέχθεια του εκλογικού σώματος απέναντι στη βαθύτατα διεφθαρμένη πολιτική σκηνή.

Το μήνυμα των Ευαγγελικών είχε επίσης μεγάλη απήχηση στους φτωχούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εγκατέλειψαν μαζικά το Εργατικό Κόμμα. Ο Κριβέλα, όμως, αναγκάσθηκε να παλέψει για να αποστασιοποιηθεί από δηλώσεις που είχε κάνει σε βιβλίο του από το 1999. Στο πόνημά του αυτό ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Ρίο είχε χαρακτηρίσει τους Ρωμαιοκαθολικούς «δαίμονες» και υποστήριζε ότι οι Ινδουιστές πίνουν το αίμα παιδιών. Ο 59χρονος πάστορας χαρακτήριζε την ομοφυλοφιλία «σατανική πράξη» και τους πιστούς αφρικανικών θρησκειών «οπαδούς των κακών πνευμάτων».

Ο αντίπαλός του, ο 49χρονος Μαρσέλο Φρέιχο του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας, διεκδίκησε την ψήφο με κοινωνικά προοδευτικές θέσεις, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των μορφωμένων στρωμάτων του εκλογικού σώματος, αλλά και των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

«Το γεγονός είναι ότι νικήσαμε ήδη στις εκλογές σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του πολιτικού ήθους και των αρχών της δημοκρατίας», είπε ο Φρέιχο, που κατάφερε την τελευταία εβδομάδα να περιορίσει τη διαφορά που τον χώριζε από τον αντίπαλό του.

Ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαουρίσιο Σαντόρο, ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα μεγάλα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τους Κριβέλα και Φρέιχο δείγματα της πόλωσης των ημερών: «Πώς μπορεί το Ρίο, η πόλη της χαράς και της ανοιχτής σεξουαλικότητας, να εκλέγει δήμαρχο που μισεί τους ομοφυλόφιλους και τις αφρο-βραζιλιάνικες θρησκείες;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή