Μετά το Καλαί… τι;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία παραπήγματα που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη «ζούγκλα» του Καλαί κατεδαφίστηκαν χθες Δευτέρα, σηματοδοτώντας τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγκούπολης στη Γαλλία, η οποία βρισκόταν απέναντι από τις αγγλικές ακτές, όμως πλέον ένας καταυλισμός στο Παρίσι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να επανεγκατασταθούν» πρόσφυγες στη «ζούγκλα» του Καλαί.

Χαιρετίζοντας μια επιχείρηση «αποτελεσματική και δυναμική», ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «από τον Οκτώβριο του 2015, 13.000 πρόσφυγες οδηγήθηκαν από το Καλαί σε κέντρα υποδοχής».

Μετά την επέμβαση εκσκαφέων στο Καλαί δεν έχουν μείνει παρά ερείπια, μερικές δεκάδες τροχόσπιτα τα οποία επίσης θα καταστραφούν, καθώς και μια μικρή εκκλησία και δύο μικρά τεμένη τα οποία είχαν χτίσει οι πρόσφυγες.

Η καταστροφή της «ζούγκλας» διήρκεσε οκτώ ημέρες.

Από τις 24 Οκτωβρίου περίπου 5.000 ενήλικες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περίπου 1.500 ανήλικοι, που έχουν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, αναμένουν ακόμη την εξέταση της υπόθεσής τους από τις βρετανικές αρχές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης και να επανενωθούν με την οικογένειά τους που βρίσκεται εκεί.

Προκειμένου να μην επιτραπεί η δημιουργία μιας άλλης παραγκούπολης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση, θα διατηρηθούν στην περιοχή της «ζούγκλας» «δυνάμεις της αστυνομίας», όπως δεσμεύθηκε πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η εκκένωση το 2002 του καταυλισμού του Σανγκάτ, που βρισκόταν κοντά στο Καλαί, δεν είχε σταματήσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούσαν να περάσουν στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα όμως ένας καταυλισμός Σουδανών, Αφγανών, Λίβυων και κατοίκων Ερυθραίας συνεχώς μεγαλώνει σε μια συνοικία του βόρειου Παρισιού, κοντά στην πλατεία Σταλινγκράντ, και μέχρι στιγμής μετρά 2.000 κατοίκους.

Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό αυτό μια επιχείρηση «διοικητικού ελέγχου». Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, δεσμεύθηκαν να τον εκκενώσουν μέσα στην εβδομάδα.

Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό απηύθυνε μια επιστολή προς τη γαλλική κυβέρνηση, στην οποία τονίζει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο» να διαλυθεί ο καταυλισμός αυτός στο βόρειο Παρίσι, καθώς «η ανθρωπιστική και η υγειονομική κατάσταση σε αυτόν είναι δραματική».

Παράλληλα η Ινταλγκό στην επιστολή της επικρίνει την κυβέρνηση ότι περιμένει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο προτού επέμβει για να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής.

Ήδη οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επέμβει 27 φορές σε αυτό τον αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Η δημαρχία του Παρισιού σχεδιάζει να λειτουργήσει σύντομα ένα κέντρο υποδοχής με 400 κλίνες, προκειμένου να στεγάσει προσωρινά τους πρόσφυγες προτού μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής σε άλλες περιοχές. Όμως το νέο αυτό κέντρο «δεν προορίζεται να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο Σταλινγκράντ: δεν είναι αυτή η λειτουργία του, δεν διαθέτει καν τη χωρητικότητα», προειδοποίησε η δημαρχία.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει επιπλέον 9.000 θέσεις στα κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο δεν γίνεται πάντα δεκτό με ικανοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή