Τρεις υποσχέσεις του Ματέο Ρέντσι σε σεισμοπαθείς

Τρεις υποσχέσεις του Ματέο Ρέντσι σε σεισμοπαθείς

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα φθάνει η περιοχή που παραμορφώθηκε εξαιτίας του σεισμού της Κυριακής στην Κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων Sentinel-1, ενώ ρήγμα πλάτους 70 εκατοστών άνοιξε στην περιοχή Καστελούτσο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έσπευσε χθες στην περιοχή με τρεις βασικές υποσχέσεις: εισοδηματική στήριξη των σεισμοπλήκτων, δημιουργία δομών φιλοξενίας στις πληγείσες περιοχές –όχι μακριά απ’ αυτές–, καθώς και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Η μετακόμιση στα ξενοδοχεία της Αδριατικής, όπως αρχικά προτάθηκε, θα ισοδυναμούσε με επαγγελματική αυτοκτονία για πολλούς από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Πέραν τούτου, πολλοί κάτοικοι θέλουν να μείνουν κοντά στα σπίτια τους προκειμένου να αποφύγουν κλοπές. «Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν το μέγεθος του σεισμού για τον οποίο μιλάμε», είπε ο Ρέντσι. «Είμαστε ανακουφισμένοι, όχι ευχαριστημένοι αλλά ανακουφισμένοι, για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί. Είναι σχεδόν θαύμα. Είχαμε έναν σεισμό 6,5 Ρίχτερ, που είναι ο χειρότερος από την εποχή του σεισμού στην Ιρπίνια, ο οποίος είχε πάρα πολλούς νεκρούς».

Στις πόλεις Φαμπριάνο (επαρχία Μάρκε) και Φολίνιο (επαρχία Ούμπρια), κλινάμαξες των ιταλικών σιδηροδρόμων φιλοξενούν πάνω από 1.000 σεισμόπληκτους σε θερμαινόμενες κουκέτες, ενώ στη Νόρτσια (Oύμπρια) επρόκειτο να ανεγερθούν έξι μεγάλες σκηνές για τη φιλοξενία 300 ατόμων. Ομως σε πολλά χωριά, οι κάτοικοι εξακολουθούν να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, σε θερμοκρασίες που πέφτουν στους -2 βαθμούς. Η κρατική ιταλική τηλεόραση ρώτησε χθες τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ αν οι ταυτόχρονες δοκιμασίες του σεισμού και του μεταναστευτικού ρεύματος μπορούν να γίνουν αφορμή για μεγαλύτερη ευελιξία της Ε.Ε. απέναντι στον ιταλικό προϋπολογισμό. «Δεν είμαι υπουργός Οικονομικών και το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μου. Είναι σίγουρο ότι θα θέματα αυτά θα ληφθούν υπόψη, αλλά υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και αυτό ισχύει για όλους», απάντησε ο Γερμανός υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή