Στην αντεπίθεση η Xίλαρι Κλίντον για τα emails

Στην αντεπίθεση η Xίλαρι Κλίντον για τα emails

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προ των ευθυνών του έθεσε χθες τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών, ανακοινώνοντας ότι, εφόσον ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας επέλεξε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για εν εξελίξει έρευνα εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, θα έπρεπε να πράξει το ίδιο και για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ.

Μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η εκστρατεία Κλίντον προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ανακοίνωση του Κόουμι την Παρασκευή ότι το FBI εξετάζει 650.000 μηνύματα email, τα οποία εντοπίστηκαν στον προσωπικό υπολογιστή του διωκόμενου για σεξουαλική παρενόχληση εν διαστάσει συζύγου της στενής συνεργάτιδος της τότε ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον Χούμα Αμπεντίν. Μεταξύ των email αυτών ενδέχεται να βρίσκονται και διαβαθμισμένα μηνύματα του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η κ. Αμπεντίν χρησιμοποιούσε και αυτή τον υπολογιστή του πρώην συζύγου της την εποχή εκείνη.

Η πρώτη έρευνα εις βάρος της κ. Κλίντον γύρω από τη χρήση προσωπικού διακομιστή (server) για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών, τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν διαπιστώθηκε ότι η σημερινή υποψήφια για την προεδρία παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία ούτε και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Για το περιστατικό εκείνο, αλλά και για την τελευταία αποκάλυψη από τον διευθυντή του FBI, η κ. Κλίντον είπε τη Δευτέρα: «Δεν απολογούμαι. Εχω πει ότι διέπραξα σφάλμα και λυπάμαι γι’ αυτό. Τώρα, πληροφορούμαι ότι ερευνούν τα email συνεργάτιδός μου και επιμένω ότι πράττουν πολύ καλά. Είμαι βέβαιη ότι θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, όπως και όταν είχαν ερευνήσει τα δικά μου μηνύματα πέρυσι. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό εδώ», είπε η κ. Κλίντον μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κεντ του Οχάιο.

Το ζήτημα απασχόλησε, όπως αναμενόταν, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπογράμμισε τη Δευτέρα την αναξιοπιστία της κ. Κλίντον, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «στρεβλή Χίλαρι», για να καλωσορίσει τη μικρή μείωση της διαφοράς που τον χωρίζει στις σφυγμομετρήσεις από τη Δημοκρατική αντίπαλό του.

«Ολιγωρία»

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Ρόμπι Μουκ αναρωτήθηκε χθες, μιλώντας στο CNN, γιατί ο επικεφαλής του FBI δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για την έρευνα της υπηρεσίας γύρω από τις επιθέσεις Ρώσων χάκερ με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα ή για τις σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν η δουλειά σας είναι να κοινοποιείτε πληροφορίες για τις έρευνές σας γύρω από προεδρικούς υποψηφίους, δημοσιοποιήστε όσα διαθέτετε για τον Τραμπ. Κοινοποιήστε στοιχεία για σχέσεις του με τους Ρώσους. Ο διευθυντής Κόουμι οφείλει να δώσει απαντήσεις για την ολιγωρία του αυτή», είπε ο Μουκ.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ερευνούν τον ρόλο της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς και τις σχέσεις ανώτατων στελεχών της εκστρατείας Τραμπ με το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσουν την ύπαρξη άμεσων διασυνδέσεων, σύμφωνα με τους New York Times.

Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κρίση, η εκστρατεία Κλίντον ζήτησε από τον Κόουμι την άμεση δημοσιοποίηση στοιχείων για τα μηνύματα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του εν διαστάσει συζύγου της Χούμα Αμπεντίν.

Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε χθες έκκληση στους υποστηρικτές της να σπεύσουν στις κάλπες, ασκώντας –όπως δικαιούνται– πρόωρα το εκλογικό τους καθήκον σε «κρίσιμες» πολιτείες, όπως η Φλόριντα, η Νεβάδα και το Κολοράντο, όπου το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων έχουν ήδη ψηφίσει.

Λογιστικά τεχνάσματα

Στο θέμα των φορολογικών υποχρεώσεων του Ντόναλντ Τραμπ επανήλθαν χθες οι New York Times. Σύμφωνα με το φύλλο, ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας απέφυγε να καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους τη δεκαετία του 1990, αξιοποιώντας αμφίβολης νομιμότητας –όπως ακόμη και οι νομικοί του σύμβουλοι τα χαρακτήρισαν– περίπλοκα λογιστικά τεχνάσματα. Τις μεθόδους αυτές απαγόρευσε ρητά το Κογκρέσο το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή