ΗΠΑ: 6 ημέρες για την κάλπη – Ο Αφροαμερικανός υιός του Κλίντον και η ψήφος των Μπους

ΗΠΑ: 6 ημέρες για την κάλπη – Ο Αφροαμερικανός υιός του Κλίντον και η ψήφος των Μπους

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα 6η πριν από την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με την πληθώρα σκανδάλων και αποκαλύψεων να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, κάνοντας πολλούς να μιλούν για πιθανή ανατροπή.

Αν και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται ότι η στιγμή του να λάμψει έχει επανέλθει λόγω δημοσκόπησης της Washington Post/ABC News, δημοσιευμένης χθες, που του έδωσε μία μονάδα προβάδισμα, οι αριθμοί και τα δημοσκοπικά μοντέλα συνεχίζουν να ευνοούν τη Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον μέχρι στιγμής. 

Ωστόσο, ορισμένες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή των YouGov/Economist, των IBD/TIPP και η δημοσιευμένη σήμερα δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post , βλέπουν τους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου ως ισόπαλλους με ποσοστά από 44- 46%.

Λόγω της απρόβλεπτης τροπής που έχει λάβει η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, οι αγορές αντιμετωπίζουν με νευρικότητα τον στενό ανταγωνισμό μεταξύ Κλίντον και Τραμπ με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο δολάριο και την τιμή του πετρελαίου.

Ο Μπιλ Κλίντον και ο Αφροαμερικανός υιός

Σα να μην αρκούσε το σκάνδαλο χρήσης προσωπικού διακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ευαίσθητου περιεχομένου, η Washington Post κοινοποίησε στο αναγνωστικό της κοινό την ύπαρξη μίας νέας θεωρίας συνωμοσίας με πρωταγωνιστή τον επίδοξο «πρώτο κύριο» και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Σύμφωνα, με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ο σκηνοθέτης, Τζόελ Γκίλμπερτ, προσάπτει στον Κλίντον μία νύχτα πάθους με μία Αφροαμερικανή εκδιδόμενη, προϊόν της οποίας ήταν ένας γιος, που σήμερα είναι 30 ετών. Ο νεαρός, Ντάνεϊ Γουίλιαμς εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Όπως βλέπετε είμαι ο μαύρος γιος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον», είπε ο 30χρονος, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον είναι η μητριά του.

Η Washington Post σχολιάζει καυστικά ότι κανείς θα μπορούσε να φανταστεί τον Γουίλιαμς ως υιο Κλίντον, μόνο εάν γινόταν ολική αναδόμηση των χαρακτηριστικών του.

Ο νεαρός συνέχισε ζητώντας δημοσίως από τη Μόνικα Λεβίνσκι να διαθέσει το διάσημο μπλε φόρεμα της για να γίνει η απαραίτητη εξέταση DNA και να αποδειχθεί η πατρότητα… Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει, ότι η εξέταση DNA είχε πραγματοποιηθεί ξανά πριν από 17 χρόνια και οι ισχυρισμοί του είχαν καταρριφθεί.

Τι ψηφίζουν τελικά οι Μπους;

Ψίθυροι ακούγονται στην οικογένεια Μπους, ότι ορισμένα μέλη της δε συντάσσονται με τον υποψήφιο του κόμματός τους, Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή αυτών είναι ο επίτροπος γης του Τέξας, Τζωρτζ Π. Μπους, ο οποίος υποστήριξε ενώπιον πλήθους Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων την Τρίτη, ότι ο θείος του Τζωρτζ Γ. Μπους Τζ. και ο παππούς του Τζωρτζ Γ. Μπους ο πρεσβύτερος θα ψηφίσουν «πιθανώς» υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως αναφέρει το BBC, όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, ο νεότερος πολιτικός εκπρόσωπος της οικογένειας Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «δε γνωρίζει πώς ψήφισαν». «Το υποψιάζομαι, για να είμαι ειλικρινής», είπε.

Ο πατέρας του ιδίου, Τζεμπ Μπους, αδερφός και υιός των δύο πρώην προέδρων των ΗΠΑ έχει ήδη αναφέρει ότι δε μπορεί να υποστηρίξει ούτε τον Τραμπ, ούτε τη Δημοκρατική υποψήφια.

Η ώρα του FBI

Σύμφωνα με αναφορές της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, η εξέταση των επίμαχων email της Χίλαρι Κλίντον θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Νοέμβρη, ενώ οι υπεύθυνοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ορισμένα ευρήματα και νωρίτερα, στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας. Το FBI φαίνεται να «σπάει» μια παράδοση χρόνων, δηλαδή να μην «ανακατεύεται» με τις προεδρικές εκλογές, την οποία φαινόταν να ακολουθεί μέχρι τώρα και στις φετινές εκλογές, αφού «αγνόησε» επιδεικτικά τόσο το σκάνδαλο του ιδρύματος Κλίντον όσο και τα φορολογικά του Τραμπ.

Φαίνεται πως ο διευθυντής του, Τζέιμι Κόουμι, είναι αποφασισμένος να μην παίξει με τους κανόνες της πολιτικής. Πολλοί μάλιστα τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του και ιδρυτή του σύγχρονου FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να ευνοήσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Τόμας Ντιούι στις εκλογές του 1948 έναντι του προέδρου Χάρι Τρούμαν, απόπειρα που απέβη άκαρπη.

Εν κινήσει

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται την Τετάρτη στη Φλόριδα, ενώ η Χίλαρι Κλίντον κατευθύνεται προς την Αριζόνα, μία πολιτεία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να μετριάσει τις απώλειές της στις δυτικές πολιτείες.

Ομπάμα: «Κάντε το για μένα!»

Με… επίκληση στο συναίσθημα, επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν για την Χίλαρι, παρακαλώντας τους να «το κάνουν γι’ αυτόν». Τον τελευταίο καιρό ο Ομπάμα έχει ξεχάσει για λίγο τα προεδρικά του καθήκοντα, καθώς βρίσκεται σε περιοδεία στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κλίντον.

«Σας ζητώ να κάνετε με τη Χίλαρι Κλίντον αυτό που κάνατε με εμένα», λέει ο Ομπάμα, προσπαθώντας να εξαργυρώσει την ιστορικά υψηλή δημοτικότητά του προς όφελος της υποψηφίου των δημοκρατικών.

ΗΠΑ: 6 ημέρες για την κάλπη – Ο Αφροαμερικανός υιός του Κλίντον και η ψήφος των Μπους-1

Νομπελίστες για τη Χίλαρι

Τη στήριξη της… Ακαδημίας φαίνεται να έχει η Χίλαρι. 19 Αμερικανοί βραβευμένοι με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μεταξύ των οποίων και ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, συνέταξαν ανοιχτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Κλίντον.

«Δεν συμφωνούμε όλοι με καθεμία από τις προτάσεις της Κλίντον, αλλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Η Χίλαρι Κλίντον είναι μακράν η καλύτερη υποψήφια για την προεδρία τόσο για την οικονομία όσο και για τη χώρα», αναφέρει η επιστολή.

Ο Τραμπ «κλείνει το μάτι» στη Ρωσία;

Το στρατόπεδο Κλίντον, σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας και να μειώσει το πλήγμα που υπέστη από το σκάνδαλο των email, επαναφέρει στο προσκήνιο τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη στενών σχέσεων του Τραμπ με τη Ρωσία, ζητώντας από το FBI να κάνει γνωστά τα μέχρι τώρα ευρήματά του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «άδικη» τη μονομερή δημοσιοποίηση στοιχείων.

Wall Street στηρίζει Κλίντον, αλλά με «μισή καρδιά»

Better the devil that you know… «Προτιμάς να πας με το διάβολο που ξέρεις, παρά με το διάβολο που δεν γνωρίζεις» δηλώνει ο Μπράιαν Γκάρντνερ, διευθυντικό στέλεχος στην επενδυτική εταιρία Keefe Bruyette & Woods, αναφερόμενος στην Κλίντον. «Δε νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται η Κλίντον όταν ξυπνάει το πρωί είναι η Wall Street, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ο Τραμπ», αναφέρει άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Wall Street.

Η σχετική συμπάθεια προς την Κλίντον έχει και πρακτικό αντίκρυσμα, καθώς χρηματοοικονομικά γραφεία επενδύσεων έχουν συνεισφέρει δωρεές άνω των 56 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών. Από την άλλη πλευρά, η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων έχει λάβει μόλις 243.000 δολάρια από τους εργαζόμενους στον χρηματοοικονομικό τομέα επενδύσεων, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή