ΗΠΑ: 5 ημέρες για την κάλπη – Στην εκλογική μάχη τα ισχυρά έντυπα και η Μελάνια Τραμπ

ΗΠΑ: 5 ημέρες για την κάλπη – Στην εκλογική μάχη τα ισχυρά έντυπα και η Μελάνια Τραμπ

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμοί δημοσκοπικής φύσεως και μάχη στήθος με στήθος για τις πολιτείες- μπαλαντέρ που παραδοσιακά καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην 5η ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Και τα ευτράπελα να συνεχίζονται…

Στο έλεος του στατιστικού λάθους

Σε απόσταση βολής από το Λευκό Οίκο βρίσκονται με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αμφότεροι οι προεδρικοί υποψήφιοι. Υπολογίζοντας το μέσο όρο των πιο πρόσφατων ερευνών πρόθεσης ψήφου, οι New York Times αναφέρουν ότι η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, συγκεντρώνει το 45,5% της προτίμησης των Αμερικανών, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ το 42,2%. Τη διαφορά, ωστόσο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κάνει το περιθώριο στατιστικού λάθους και η συμπερίληψη των άλλων δύο προεδρικών υποψηφίων του Ελευθεριακού και του Πράσινου Κόμματος, οι οποίοι λαμβάνουν ενίοτε το 5% και 4% αντίστοιχα. Η απόσταση των δύο πρωταγωνιστών πέφτει, λοιπόν κατά μέσο όρο στο 2,8%.

Ελπίζοντας για τη συσπείρωση

Καθώς οι αριθμοί πλέον προβληματίζουν, Κλίντον και Τραμπ  πασχίζουν να κινητοποιήσουν την εκλογική βάση των κομμάτων τους και τους πιθανούς ψηφοφόρους τους με όσο περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις στις πολιτείες- κλειδιά, ενώ παράλληλα επιστρατεύουν πρόσωπα, που κάποτε επέλεγαν να κρατήσουν μακριά από τη «σκηνή» της προεκλογικής εκστρατείας.

Πενσυλβάνια, Φλόριντα, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα αποτελούν το στόχο της Κλίντον, όπου επιχειρεί να «αγγίξει» τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σπανιότερα θα υποστήριζαν έναν υποψήφιο όπως ο Τραμπ. Εκείνος από την πλευρά του ελπίζει σε όσους φίλους του κόμματος του δεν πίστεψαν εξ αρχής στην προεδρική του υποψηφιότητα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βαθύτατα διχαστεί σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στον Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Επί τρεις ημέρες θα εκστρατεύει για την κινητοποίηση των νέων και των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων. Σήμερα, βρίσκεται στη Φλόριντα, απ’ όπου δήλωσε πως μία πιθανή νίκη Τραμπ αποτελεί «απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα που τόσο δύσκολα καταφέραμε να κατοχυρώσουμε».

Η καμπάνια Κλίντον εμφανίζεται έτοιμη να τα δώσει όλα. Σήμερα ανακοίνωσε πως για την τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, η Χίλαρι θα εμφανιστεί επί σκηνής στη Φιλαδέλφεια στις 7 Νοεμβρίου, παραμονή των εκλογών, με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα, αλλά και με την οικογένειά της, τον Μπιλ και την Τσέλσι Κλίντον. Δύο πρώην πρόεδροι για την Χίλαρι, κανένας για τον Τραμπ.

Η Κλίντον, επίσης θα έχει μαζί της στη Βόρεια Καρολίνα τον Μπέρνι Σάντερς, πρώην αντίπαλό της για το Δημοκρατικό χρίσμα, σε μία σπάνια εμφάνιση. Guest star και ο διάσημος τραγουδιστής Pharrell Williams, που, μετά την Jenifer Lopez, είναι ο δεύτερος καλλιτέχνης που θα τραγουδήσει για την Χίλαρι.

Και ο Economist στηρίζει Κλίντον

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, παίζουν παραδοσιακά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Μετά τους New York Times και το New Yorker, και άλλο ένα ισχυρό έντυπο στην αμερικανική αγορά έρχεται να δηλώσει την υποστήριξή του στην υποψήφια των Δημοκρατικών. Όπως αναφέρει στο άρθρο της η συντακτική ομάδα του περιοδικού, στηρίζει τη Χίλαρι «και επειδή δεν είναι ο Τραμπ».

«Ο Τραμπ θα είναι ένας απαίσιος πρόεδρος, επειδή το παρελθόν του, ο χαρακτήρας του και το ταπεραμέντο του τον κάνουν αδιανόητα ακατάλληλο για να ηγηθεί της χώρας», ανέφεραν, ενώ προσέθεσαν: «Η Κλίντον είναι καλύτερη υποψηφιότητα απ’ ό,τι φαίνεται, και είναι πιο κατάλληλη να αντιμετωπίσει την δραματική, διαλυμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική πολιτική απ’ ό,τι θέλουν να παραδεχθούν οι αντίπαλοί της».

Κυνηγώντας τη θέση της Μισέλ

Βεβαίως, οι δύο υποψήφιοι επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σόλο εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ στη Φιλαδέλφεια, η οποία προσπάθησε να πείσει τις γυναίκες και τις μητέρες πως είναι προς το συμφέρον τους να στηρίξουν τα σύζυγό της. «Ο Ντόναλντ θα κάνει και πάλι την Αμερική δίκαιη. Θα την κάνει ασφαλή. Θα την κάνει πλούσια. Θα κάνει την Αμερική περήφανη», ανέφερε η Μελανία, ελπίζοντας ότι σύντομα θα φέρει τον τίτλο της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

«Είμαι κι εγώ μετανάστης, και μπορώ να σας πω πως κανένας δεν εκτιμά όσο εγώ την αξία της ελευθερίας», δήλωσε η Μελάνια, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως δούλευε για χρόνια παράνομα ως μοντέλο στις ΗΠΑ χωρίς να έχει πράσινη κάρτα, κατηγορίες που, φυσικά, έχει αρνηθεί.

Ποιον θα ψηφίσει ο πατέρας Μπους;

Και ενώ κανείς θα έλεγε πως οι εκλογές αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο παράξενες, η επικαιρότητα έρχεται να διαψεύσει ακόμα και τους πιο διορατικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Τζωρτζ Π. Μπους, διοικητή του Τέξας και υποστηρικτή του Τραμπ, ο θείος του και πρώην πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζωρτζ W. Μπους, σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά της Κλίντον, αφού επιβεβαιώνει τις υπόνοιες πολλών πολιτικών αναλυτών πως η Κλίντον ασπάζεται την «φιλοπόλεμη» εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου.

Και οι ανατροπές συνεχίζονται: ο Κρουζ ψήφισε Τραμπ

Ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα, Γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, εμφανίστηκε σήμερα επί σκηνής δίπλα στο δεξί χέρι του Τραμπ, Μάικ Πενς, δηλώνοντας σαφώς την υποστήριξή του στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ενώπιον των άναυδων ρεπόρτερ, ο Κρουζ δήλωσε πως ψήφισε τον Τραμπ ήδη από τη Δευτέρα. «Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να νικήσω την Χίλαρι Κλίντον. Θα είναι μία πραγματική καταστροφή ως πρόεδρος», δήλωσε.

Η προεκλογική μάχη στη Β. Καρολίνα

Η Χίλαρι Κλίντον θα βρίσκεται σήμερα στο Πιτ Κάουντι της Β. Καρολίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται, επίσης πολύ κοντά, στο Κόνκορντ της ίδιας πολιτείας.

Τι είναι οι πολιτείες- μπαλαντέρ (swing states);

Οι πολιτείες- μπαλαντέρ- αγγλιστί swing states- είναι οι πολιτείες που παραδοσιακά καθορίζουν τις τελευταίες δεκαετίες το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχουν σαφή κομματικό προσανατολισμό.

«Κανένας δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος από το 1960 χωρίς να έχει υπάρξει νικητής σε δύο από τις πολιτείες- κλειδιά, δηλαδή τη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια. Φέτος σε αυτές έχει προστεθεί και η Β. Καρολίνα», αναφέρεται σε άρθρο του Politico.

Το πρωί της Τετάρτης, οι κάτοικοι τις Φλόριντα είχαν ήδη καταγράψει αριθμό- ρεκόρ πρόωρης ψήφου με 4,4 εκατ. να έχουν ήδη αποφασίσει. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό αριθμό όσων είχαν ψηφίσει το 2012. Δημοσκόπηση της  Quinnipiac δίνει 46% στην Κλίντον στη Φλόριντα και 45% στον Τραμπ.

Υπάρχουν τελικά οι «κρυφο-τραμπικοί»;

Όχι δεν είναι και τόσοι πολλοί τελικά απαντά έρευνα για λογαριασμό του Politico, που ήθελε να διασταυρώσει εάν οι ισχυρισμοί του Τραμπ ισχύουν. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι υποστηρικτές του «ντρέπονται» να αναφέρουν στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις ότι θα τον ψηφίσουν.

Φόβοι για κυβερνοεπίθεση

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Αμερικανοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, η οποία όπως υποστηρίζουν μπορεί να διακοπεί ή να γίνει στόχος hacker…

Ο διευθυντής του FBI γνώριζε

Η εκ νέου εξέταση της υπόθεσης για τα e-mail της Κλίντον μπορεί να ανακινήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, αλλά ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι φέρεται να γνώριζε για τα νέα στοιχεία τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ποντάρει στο σκάνδαλο των email, αξιοποιώντας το στην προεκλογική του εκστρατεία. «Η έρευνα αυτή θα κρατήσει χρόνια, θα στοιχειώνει τη Χίλαρι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος», τόνισε σήμερα από το βήμα στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι διαφημίσεις- παγίδα

Ψήφος με αποστολή μηνύματος από το κινητό; Σίγουρα πρόκειται για απάτη, προειδοποιεί η Washington Post, καθώς ύποπτες διαφημίσεις έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να «διευκολύνουν» τους ψηφοφόρους της Χίλαρι Κλίντον.

Οι διαφημίσεις φέρουν τα επίσημα σύμβολα και τη γραμματοσειρά από την εκστρατεία της Δημοκρατικής υποψηφίου. «Ψηφίστε νωρίς», «ψηφίστε από το σπίτι». «κερδίστε χρόνο, αποφύγετε την ουρά», είναι μερικά από τα παρακινητικά σλόγκαν. «Στείλτε Χίλαρι στο 59925»…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή