Τσαβούσογλου: «Δεν θα περιμένουμε έως το τέλος του χρόνου»

Τσαβούσογλου: «Δεν θα περιμένουμε έως το τέλος του χρόνου»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. «Εντός των προσεχών ημερών» θα αποφασίσει η Τουρκία αν θα καταγγείλει ή όχι τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. Ο Τσαβούσογλου απέφυγε τα ερωτήματα για την αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, προχωρώντας σε ατυχή σύγκριση με τη Δυτική Θράκη.

«Η υπομονή μας φθάνει στο τέλος της», είπε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. «Περιμένουμε μια απάντηση αυτές τις ημέρες. Αν δεν έρθει, θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία». Η Τουρκία ζητάει να καταργηθεί η βίζα εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. όπως περιλαμβάνεται στους όρους της συμφωνίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας και το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μείωσαν σημαντικά τις εισόδους προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη διαμέσου των ελληνικών νησιών. «Δεν πρόκειται να περιμένουμε ώς το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία που είχε θέσει η χώρα του ήταν τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, έχουν γεφυρωθεί οι διαφωνίες στα τέσσερα από τα πέντε εναπομείναντα σημεία, με μοναδική εκκρεμότητα πλέον το θέμα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. «Κανείς στην Ευρώπη δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να φυλακίζει πραξικοπηματίες και τρομοκράτες, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι νόμοι αυτοί αφορούν και διανοούμενους και δημοσιογράφους», παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι της ελβετικής εφημερίδας. «Και η Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο άτομα που στηρίζουν την τρομοκρατία», απάντησε ο Τούρκος υπουργός. «Οταν εμείς μιλάμε για τα δικαιώματα Τούρκων σε χώρες τις Ε.Ε., μας λένε να μην ανακατευόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Παραδείγματος χάριν, στη Δυτική Θράκη, οι Τούρκοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «τουρκικός» στα ονόματα των συλλόγων τους, παρά τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κανείς δεν λέει τίποτα, γιατί η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. Αλλά στα εσωτερικά της Τουρκίας αναμειγνύονται ευχαρίστως». προσέθεσε ωσάν να συγκρίνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το συνεχιζόμενο πογκρόμ κατά αντιφρονούντων στην Τουρκία με την κατάσταση της μειονότητας στη Θράκη.

Στην ερώτηση εάν η Τουρκία αποδέχεται τη Συνθήκη της Λωζάννης «χωρίς εάν και εφόσον», ο Τούρκος υπουργός απάντησε «αυτό είναι αυτονόητο». «Επικρίνουμε την τότε ηγεσία μας που την υπέγραψε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Η Συνθήκη της Λωζάννης ίσως ήταν ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει». Ο Τσαβούσογλου έφερε το παράδειγμα της Συνθήκης του Ντέιτον, την οποία χαρακτήρισε κακή για τη Βοσνία. «Ομως όταν συνήφθη, χρειαζόταν οπωσδήποτε μια συμφωνία για να τελειώσουν ο πόλεμος και η γενοκτονία».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκληση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. «Η Γαλλία το στηρίζει, η Βρετανία κατά βάση ναι, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε επί της αρχής. Αν οι πρόσφυγες ζουν σε μια τέτοια ζώνη, η Ευρώπη θα ανασάνει. Το θέμα είναι πώς θα υλοποιήσει κανείς μια τέτοια ασφαλή ζώνη και ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος», είπε.

Ως προς τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι τα σημεία διαφωνίας είναι δύο: η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το κουρδικό YPG στη Συρία και η μη έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή που η συνέντευξη αυτή έβλεπε το φως της δημοσιότητας, ο Τούρκος υπουργός προχωρούσε σε «επίθεση φιλίας» προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον να παίξουν μαζί γκολφ στην Αττάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή