Ο ηγέτης του ISIS καλεί σε μάχη μέχρις εσχάτων

Ο ηγέτης του ISIS καλεί σε μάχη μέχρις εσχάτων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αντισταθούν μέχρις εσχάτων στους «σταυροφόρους» και τους «αποστάτες» κάλεσε τους μαχητές του ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, καθώς οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον σε συνοικίες της ίδιας της Μοσούλης, οιονεί πρωτεύουσας του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία.

Στο πρώτο μαγνητοφωνημένο μήνυμά του εδώ και ένα χρόνο, ο Μπαγκντάντι κάνει λόγο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» και καλεί τους οπαδούς του να «προκαλέσουν πανωλεθρία» στις δυνάμεις που πολιορκούν τη Μοσούλη, αναγκάζοντάς τες «να χύσουν ποτάμια αίματος» με επιθέσεις αυτοκτονίας και κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ εναντίον του. Ο ηγέτης του ISIS ζήτησε από τους πιστούς οπαδούς του να μεταφέρουν τον πόλεμο στο εσωτερικό των δύο σουνιτικών κρατών, εξαπολύοντας «κύματα επιθέσεων» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης.

Λίγη ώρα μετά το ραδιοφωνικό μήνυμα του Μπαγκντάντι, το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, όπου έχουν ήδη διεισδύσει επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού, συγκλονίστηκε από σειρά σφοδρών εκρήξεων και από την εκτόξευση πυραύλων των τζιχαντιστών. Τα ιρακινά στρατεύματα είχαν εκκαθαρίσει, χθες το πρωί, τη βιομηχανική περιοχή Γκογκτζάλι και προωθούνταν προσεκτικά σε τρεις ανατολικές συνοικίες της πόλης, αντιμετωπίζοντας σφοδρή αντίσταση.

Την ίδια ώρα, η σιιτική πολιτοφυλακή Μπαντρ επροωθείτο προς το Ταλ Αφαρ, γύρω στα 55 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, ώστε να αποκλείσει τον τελευταίο πιθανό δρόμο διαφυγής των τζιχαντιστών, κλείνοντας τον κλοιό της πολιορκίας από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του για το Ιράκ, καταδίκασε τη χρησιμοποίηση αμάχων εν είδει ανθρώπινης ασπίδας από το ISIS και κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες άοπλων πολιτών στη Μοσούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή