H «σκιά» της Αλ Κάιντα στις κάλπες των ΗΠΑ

H «σκιά» της Αλ Κάιντα στις κάλπες των ΗΠΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο ήδη φορτισμένο προεκλογικό κλίμα που κυριαρχεί στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν νέες προειδοποιήσεις αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί πιθανών επιθέσεων της Αλ Κάιντα την παραμονή των εκλογών στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Τέξας και της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με το CBS News, οι αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στις οποίες είναι πιθανό να γίνουν τα χτυπήματα, τονίζοντας απλώς ότι οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. «Το FBI, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές, συλλέγει και αξιολογεί πληροφορίες σε καθημερινή βάση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε να εντοπίσει και να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε στο CBS ανώτατος αξιωματούχος του FBI.

Το σενάριο εκδήλωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων έχει ήδη ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω από την τεταμένη προεκλογική κούρσα, η οποία κυριαρχείται από φόβους κυβερνοεπιθέσεων και έμμεσης εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές. Το πικρό αυτό κλίμα, στο οποίο δεσπόζουν ο φόβος, οι προσωπικές επιθέσεις και η μνησικακία, αντικατοπτρίζεται και στο εκλογικό σώμα, η πλειοψηφία του οποίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times και του CBS, δηλώνει αηδιασμένη από την αμερικάνικη πολιτική σκηνή, αμφιβάλλοντας για το εάν κάποιος από τους δύο υποψηφίους θα μπορέσει να ενώσει τη χώρα την επαύριο των εκλογών. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι η προεκλογική περίοδος τους έχει αφήσει γενικότερο αίσθημα αποστροφής, το οποίο είναι πιθανό να πλήξει σημαντικά τον νικητή, ενώ τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ θεωρούνται ανειλικρινείς από την πλειονότητα των Αμερικανών ψηφοφόρων, που τοποθετεί αρνητικό πρόσημο και στους δύο.

Μολαταύτα, τα πράγματα μοιάζουν ελαφρώς πιο ευοίωνα για το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς η Κλίντον διατηρεί μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα (45% έναντι 42% στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση), παρά τη μείωση της διαφοράς της από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που παρατηρείται από τα μέσα Οκτωβρίου, το οποίο βασίζεται στο πλεονέκτημα που έχει μεταξύ των γυναικών και των μη-λευκών ψηφοφόρων και στο διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η υποψηφιότητα Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ρεπουμπλικανικής οργής διοχετεύεται στο πρόσωπο της Δημοκρατικής υποψηφίου, με ένα 40% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να δηλώνει ότι πιστεύει πως θα διαπραχθεί νοθεία υπέρ της, ένα ίδιο ποσοστό ψηφοφόρων του κόμματος πιστεύει ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ έκανε κακό στο ίδιο το κόμμα και καλό στους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα συντριπτικό 85% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει πως το κόμμα είναι διχασμένο, ενώ, σύμφωνα με κάποιες συνεντεύξεις που ακολούθησαν, η πλειοψηφία τους φαίνεται να βλέπει στον Τραμπ την αιτία για αυτό το ρήγμα.

Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους δηλώνουν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του 70χρονου μεγιστάνα, παρότι αρκετοί από αυτούς τρέφουν αμφιβολίες για το πρόσωπό του. Επιπλέον, η επαναφορά της υπόθεσης των emails της Χίλαρι Κλίντον μοιάζει να έχει αυξήσει τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων του Τραμπ, το 52% των οποίων δηλώνει ενθουσιασμένο για το ότι θα ψηφίσει, ποσοστό κατά 5% μεγαλύτερο από το 47% των «ενθουσιασμένων»υποστηρικτών της Κλίντον, το οποίο έχει μείνει σταθερό από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου μοιάζουν να πλήττουν περισσότερο τον Τραμπ απ’ ό,τι τα emails της Κλίντον, καθώς τέσσερις στους δέκα οπαδούς του δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να μην τον ψηφίσουν για τον συγκεκριμένο λόγο, ενώ μόνον το ένα τρίτο των οπαδών της Κλίντον δηλώνει ότι επηρεάστηκε ανάλογα από την υπόθεση των emails.

Παρότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έξι στους δέκα ψηφοφόρους δήλωσαν πως οι αποκαλύψεις της τελευταίας στιγμής δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ψήφο τους, ο Τραμπ εισέρχεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της προεκλογικής του εκστρατείας όντας επικεντρωμένος στην υπόθεση των emails, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της αντιπάλου του. Σε ομιλία του στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα την Πέμπτη, ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος προσπάθησε να πείσει όσους είναι διστακτικοί απέναντί του, τονίζοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αποτελεσματικά, καθώς θα την εμποδίζουν οι αλλεπάλληλες έρευνες που θα διεξάγονται αναφορικά με το πρόσωπό της. Η επιλογή της Φλόριντα για μία από τις τελευταίες ομιλίες του δεν είναι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία και η Βόρεια Καρολίνα αναμένεται να αποτελέσουν δύο από τις κρισιμότερες πολιτείες για την έκβαση του αποτελέσματος, αφού η αναγκαία συγκέντρωση 270 εκλεκτόρων από την πλευρά του Τραμπ συνεπάγεται τη νίκη του στις δύο συγκεκριμένες πολιτείες.

Στο μεταξύ, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της κατά τους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας, η σύζυγος του Τραμπ Μελάνια επικεντρώθηκε στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, υποσχόμενη να αγωνιστεί εναντίον του εφόσον γίνει Πρώτη Κυρία, χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά στις πολλαπλές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο σύζυγός της εναντίον των αντιπάλων του μέσω του Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή