Μπόρις Τζόνσον: «Απρόσκοπτα προς το Brexit»

Μπόρις Τζόνσον: «Απρόσκοπτα προς το Brexit»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην εκτίμηση ότι το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επηρεαστεί από τη δικαστική απόφαση, που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει πρώτα την έγκριση του βρετανικού Kοινοβουλίου, προχώρησε χθες ο Βρετανός υπουργός Eξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ενεργοποίηση του άρθρου 50 (του άρθρου της Συνθήκης της Λισσαβώνας που ρυθμίζει την αποχώρηση από την Ε.Ε.) έως τον Μάρτιο του 2017, με την προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το Brexit πριν από τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2020.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για ένα βήμα σε μια νομική διαδικασία, ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ χθες στο Βερολίνο. «Και αυτό πρόκειται να κάνουμε, δεν νομίζω ότι η απόφαση θα αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα», προσέθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ήταν ο πιο επιφανής υποστηρικτής του Brexit. Δεδομένο θεώρησε το Brexit και ο Στάινμαγερ. «Δεν σας κρύβω ότι δεν ενθουσιάστηκα (με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος)», είπε ο Γερμανός υπουργός. «Ομως το Brexit είναι η σαφής θέση της κυβέρνησής σας, μας λυπεί, αλλά το σεβόμαστε», προσέθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν «το ταχύτερο δυνατόν». «Η καθυστέρηση δεν συμφέρει κανέναν», είπε.

Ενώ οι λαϊκής κυκλοφορίας βρετανικές εφημερίδες καταφέρονταν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τυπώνοντας πρωτοσέλιδες φωτογραφίες τους με τίτλους όπως «Οι εχθροί του λαού», από τις σελίδες των Financial Times ο νομικός Ντέιβιντ Αλεν Γκριν υποστήριζε ότι η δικαστική απόφαση δείχνει πάνω απ’ όλα την προχειρότητα της προσέγγισης που ακολούθησε η Τερέζα Μει.

«Η κυβέρνηση δεν δράττεται της ευκαιρίας που της δίνει η δικαστική απόφαση να αρχίσει τη διαδικασία εκ νέου και με σωστό τρόπο. Εχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση, ακούστηκαν καταγγελίες προς το δικαστήριο. Τα κεφάλια των υπουργών χαμηλώνουν πάλι καθώς τρέχουν να συγκρουστούν με τον τοίχο της πραγματικότητας», σημείωσε ο Αλεν Γκριν.

«Μικρή παρηγοριά»

«Σε όσους υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. η δικαστική απόφαση προσφέρει μικρή παρηγοριά. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι το Κοινοβούλιο θα αμφισβητήσει ευθέως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Κάτι τέτοιο θα ήταν τόσο εξωπραγματικό όσο και το να πιστεύει κανείς ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απλό πράγμα. Το μόνο που υπονομεύθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου είναι η επιφανειακή προσέγγιση της κ. Μέι ως προς το πώς θα γίνει το Brexit», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή