Ξενύχτι Δημοκρατικών και στην Ελλάδα

Ξενύχτι Δημοκρατικών και στην Ελλάδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία, προγνωστικά, υπολογισμοί, exit polls, αλλά σε… greek time. Οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα θα ζήσουν τον παλμό της μεγάλης εκλογικής βραδιάς της 8ης Νοεμβρίου σε συνάξεις σε σπίτια ή, οι πιο οργανωμένοι, στις ειδικές, ολονύχτιες, εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε διάφορους χώρους, όπως αυτή που διοργανώνει το Κόμμα των  Δημοκρατικών σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας με προβολή των αποτελεσμάτων, welcome drinks, μπουφέ που θα ανανεωθεί στα exit polls στις 2 το πρωί, αλλά και πρωινό αν η εκλογική βραδιά εξελιχθεί σε θρίλερ.

Ο κ. Αλεκ Μάλι είναι ένα από τα 1.000 μέλη των Δημοκρατικών της Ελλάδας. Πρώην γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και πρώην στέλεχος της πρεσβείας στην Αθήνα, ήταν μόνο όταν βγήκε στη σύνταξη που ασχολήθηκε με την πολιτική. «Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι απαγορεύεται να συμμετέχουν στην πολιτική», εξηγεί στην «Κ». Εάν τον ρωτούσες πριν από δέκα ημέρες, θα ήταν λίγο πιο αισιόδοξος για την αναμέτρηση της Τρίτης. «Τα προγνωστικά ήταν πολύ θετικά για τους Δημοκρατικούς, είχαμε ελπίδες για νίκη και στη Γερουσία. Ακόμα πάντως πιστεύουμε ότι θα έχουμε νίκη της Χίλαρι και μάλιστα με υψηλό ποσοστό. Απλώς δεν είμαι σίγουρος πόσο καλά θα πάει στο Κογκρέσο και τη Γερουσία. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχει η πρόωρη ψήφος στην οποία συμμετέχουν αρκετοί είναι θετικό για τους Δημοκράτες. Μας ανησυχεί μόνο ότι η μαύρη κοινότητα δεν συμμετέχει όπως τότε με τον Ομπάμα». Οπως λέει η μάχη θα γίνει στις πολιτείες όπου υπάρχει το λεγόμενο «voters oppression», «εκεί όπου οι κυβερνήτες αλλάζουν τη νομοθεσία ώστε να μπλοκάρουν τους φτωχούς από το να πάνε να ψηφίσουν». Εκτιμά ότι αλλάζοντας τις συνθήκες, κάποιος μπορεί να κερδίσει από 1 – 3% στην πλευρά του. Αντίστοιχα, όμως, η καλή οργάνωση των Δημοκρατικών στη διαφήμιση «πόρτα πόρτα» μπορεί να δώσει 2 – 4% διαφορά.

Το κλίμα είναι θετικό, αλλά η αγωνία βρίσκεται στα ύψη. «Γενικά υπάρχει έντονος ο φόβος στους Δημοκρατικούς που ζουν στο εξωτερικό. Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πάλι στο κλίμα που υπήρχε επί Μπους, ενώ με τον Ομπάμα είχαμε μια καλή εικόνα διεθνώς. Ποιος μας κυνηγάει τώρα στο εξωτερικό; Κανένας». Πάντως, οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς στην Ελλάδα στήριζαν Σάντερς αρχικά (το 56%). «Γενικά οι Δημοκρατικοί του εξωτερικού ήταν με τον Σάντερς σε ποσοστό 67%, στην Ελλάδα λίγο λιγότερο. Οι πιο συντηρητικοί Δημοκρατικοί ήταν με τη Χίλαρι, εγώ δεν είμαι ανάμεσά τους. Αλλά έγινε ό,τι έγινε και πρέπει να ενώσουμε το κόμμα, αυτό είναι το μήνυμα. Προχωράμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Αρειο Πάγο στα χέρια των Ρεπουμπλικανών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή