Εκλογές ΗΠΑ: 3 ημέρες για την κάλπη- Ο αποφασιστικός ρόλος των αναποφάσιστων και τα τρία σενάρια νίκης του Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: 3 ημέρες για την κάλπη- Ο αποφασιστικός ρόλος των αναποφάσιστων και τα τρία σενάρια νίκης του Τραμπ

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο προεκλογικό Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ είναι γεγονός, καθώς μόλις 72 ώρες χωρίζουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και τους δύο προεδρικούς υποψηφίους από την ημέρα ανακοίνωσης του αποτελέσματος. Οι εκστρατείες ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, αλλά ήδη Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ δίνουν τον τόνο στο κλείσιμο τις προεκλογικής περιόδου με χαρακτηριστικές δηλώσεις ενώπιον των υποστηρικτών τους. Τα σενάρια πυκνώνουν 3 ημέρες πριν από τις εκλογές…

Λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό

Η Χίλαρι και ο Ντόναλντ θα εκμεταλλευθούν το Σάββατό τους για να μεταστρέψουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους. Η Κλίντον θα βρίσκεται στην Φλόριδα το πρωί και στη ΦΙλαδέλφεια το βράδυ, ενώ ο Τραμπ σε ρόλο «σούπερμαν» θα διασχίσει σε ενα 24ωρο τέσσερις πολιτείες και τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας ελπίζοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Αδύναμο μεν, προβάδισμα δε

Αν και η επικράτηση της φάνταζε σίγουρη τους τελευταίους μήνες, η Κλίντον μάλλον έχει λόγους να ανησυχεί για την ανοδική πορεία του Ρεπουμπικανού αντιπάλου της. Μπορεί τα ποσοστά της να μην επηρεάσθηκαν σημαντικά από την ανακίνηση της υπόθεσης των e-mail, αλλά ο Τραμπ έχει αυξήσει παράλληλα τις πιθανότητες εκλογής του. 

Σήμερα, η Δημοκρατική υποψήφια έχει 85% πιθανότητες νίκης και 45,5% στην προτίμηση των ψηφοφόρων με βάση το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, όπως αναφέρουν οι New York Times. Στο 43% έχει αυξηθεί το ανάλογο ποσοστό για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, η ημέρα της κάλπης πλέον καθίσταται λιγότερο βαρύνουσα, αφού 33 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει πρόωρα. Σημειώνεται ότι το 2012 συνολικά είχαν ψηφίσει 126.144.000 άτομα.

Βαρυσήμαντες δηλώσεις

«Μερικές φορές η μοίρα ενός μεγάλου έθνους κρίνεται από μία στιγμή», τόνισε η Κλίντον σε προεκλογική εκδήλωση στο Πίτσμπουργκ. «Είναι μία από τις στιγμές που φτιάχνουν ή χαλάνε τις ΗΠΑ. Είναι στα χέρια σας», συνέχισε η ίδια.

Η Δημοκρατική υποψήφια, επίσης ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της να «παρέμβουν» και να εξηγήσουν στους φίλους και τους συγγενείς τους που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο ότι «ο θυμός δεν είναι σχέδιο».

Οι συμπαθούντες Jay Z και Beyoncé στήριξαν το εγχείρημα Κλίντον με ένα σόου- υπερπαραγωγή στο Κλίβελαντ, ώστε να «εξάγουν» την ψήφο από τους Αμερικανούς. Συναυλία υπέρ της Χίλαρι έδωσε και ο Stevie Wonder, ο οποίος τραγούδησε «Love Trumps Hate».

Εκλογές ΗΠΑ: 3 ημέρες για την κάλπη- Ο αποφασιστικός ρόλος των αναποφάσιστων και τα τρία σενάρια νίκης του Τραμπ-1

Η Beyoncé επί σκηνής καλεί τους Αμερικανούς να στηρίξουν τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια συναυλίας υποστήριξης της προεδρικής υποψηφίου στο Κλίβελαντ. 

 

Στη ρεπουμπλικανική όχθη, ο Τραμπ περιόδευσε με μόνο στήριγμα τη ρητορική του δεινότητα, υπενθυμίζοντας όλα τα σκάνδαλα της Κλίντον, υποσχόμενος νέες θέσεις εργασίας και προστασία από τους παράνομους μετανάστες.

«Μην αφήνετε τις αυθεντίες, τους πολιτικούς ή τα ΜΜΕ να σας λένε τι χώρα έχετε», σημείωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από το Γουίλμινγκτον. «Μην τους αφήνετε να βάλουν όρια στα όνειρά σας, επειδή θέλουν να περιορίσουν τα όνειρά σας. Μπορείτε να έχετε το μέλλον που επιθυμείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Η «συνταγματική κρίση εν τη γενέσει» και το τείχος στο Μεξικό

Μπορεί ο Τραμπ να ζητά τη βοήθεια νεοναζιστικών οργανώσεων, όμως το Σάββατο το πρωί ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος χαρακτήρισε τη Χίλαρι μία «συνταγματική κρίση εν τη γενέσει».

Ο Τραμπ ανέφερε πως η Κλίντον και τα «φιλαράκια» της θα εξυπηρετούν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα κατά τη διάρκεια της θητείας της, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τις διασυνδέσεις της με την Wall Street. «Θα κάνει πλιάτσικο στα πορτοφόλια των απλών πολιτών», προσέθεσε ο Τραμπ, ενώ υπονόησε πως ο πρόεδρος Ομπάμα και το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζονται για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των e-mail.

«Είναι καιρός να κλείσουμε τα βιβλία της ιστορίας των Κλίντον και να ανοίξουμε ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο που θα ενδιαφέρεται για τους μεγάλους πολίτες αυτής της χώρας», είπε από σκηνής.

Προς τέρψην των υποστηρικτών του, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επανέλαβε άλλη μια φορά την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. «Όσο μας πολεμούν, τόσο ψηλότερο θα γίνεται το τείχος», ανέφερε ηρωικά.

Οι αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν τελικά

Η 8η Νοεμβρίου είναι προ των πυλών, όμως το Politico αναφέρει, παραπέμποντας στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, ότι αρκετοί Αμερικανοί έχουν διαμορφώσει άποψη, χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ο ρόλος των αναποφάσιστων, ωστόσο θα είναι αποφασιστικός, καθώς αποτελούν το 15% του εκλογικού σώματος.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2012, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5% την ίδια περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Ένας στους 20 Αμερικανούς  μπορεί να κρίνει το ποιος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Οι εν λόγω αναποφάσιστοι είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.

Τα τρία σενάρια νίκης για τον Τραμπ

Οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά το Politico εντόπισε τους τρεις τρόπους με τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στον προεδρικό θώκο.

Ο μαγικός αριθμός είναι το 270. Εάν ο Τραμπ διατηρούσε την Αριζόνα, την Ούτα και την Τζώρτζια και κέρδιζε τη Φλόριντα, το Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα με βάση την παρούσα εικόνα θα συγκέντρωνε 253 εκλέκτορες, που σημαίνει 17 λιγότερους από το απαραίτητο.

Στο πρώτο, και μάλλον απίθανο σενάριο- δεδομένης της επί 39 δημοσκοπήσεις επικράτηση της Κλίντον στην συγκεκριμένη πολιτεία- η Πενσυλβάνια θα έδινε τη λύση, καθώς θα του προσέφερε 20 εκλέκτορες.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Τραμπ θα χρειαζόταν να κατακτήσει την Αϊόβα, τη Νεβάδα, το Μέιν και το Νιου Χάμσαϊρ, όπου τα σημάδια είναι κάπως πιο θετικά.

Τέλος, το τρίτο και πιο σοκαριστικό σενάριο θα ήταν ο Τραμπ να κατορθώσει να επικρατήσει στην Αϊόβα, τη Νεβάδα και κάποια άλλη απρόβλεπτη ή σημαντική πολιτεία, όπως το Νέο Μεξικό, το Κολοράντο, το Μίσιγκαν ή τη Βιρτζίνια.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί άλλωστε, τι άλλο πια θα γίνει σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές…

Φόβοι για κρούσματα βίας το βράδυ των εκλογών

Πολλοί δημοσιογράφοι και αναλυτές πιστεύουν πως το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μπορεί να υπάρξουν σοβαρά επεισόδια με βίαιη κατάληξη, αφού φαίνεται πως ορισμένες εθνικιστικές και νεοναζιστικές ομάδες έχουν πάρει στα σοβαρά τις υπόνοιες Τραμπ περί «στημένου αποτελέσματος».

Μετά την ιστορική δήλωση Τραμπ πως «δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών», πολλοί «καλοθελητές» έχουν εμφανιστεί, έτοιμοι να τον υπερασπιστούν. Αιτήσεις καταφθάνουν στο επιτελείο του Τραμπ από ανθρώπους που προσφέρονται να επιτηρούν τα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ ακροδεξιές οργανώσεις αναφέρουν πως θα τον στηρίξουν σε περίπτωση ενδεχόμενης ήττας.

Κι όλα αυτά, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη δήλωση από την εφημερίδα της Κου Κλουξ Κλαν ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στις φετινές εκλογές…

Ανοιχτά μέτωπα για τον Κόουμι

Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι, μάλλον δεν θα κοιμάται ήσυχος για τα επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

Σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ, ο Κόουμι θα δουλεύει για έναν άνθρωπο που τον έχει χαρακτηρίσει απατεώνα και τον κατηγορεί για «συμμέτοχο σε ένα στημένο παιχνίδι δικαιοσύνης», ενώ αν νικήσει η Χίλαρι, θα πρέπει να λογοδοτεί σε μια γυναίκα στην οποία σχεδόν κόστισε την ήττα στις εκλογές, και η οποία έχει αναφέρει πως οι αποφάσεις του να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των email μία εβδομάδα πριν τις εκλογές είναι «βαθιά ανησυχητικές».

Όμως ο Κόουμι δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Φίλοι του δηλώνουν πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενώ στη δουλειά δηλώνει στους συναδέλφους του πως «βασικά μετά τις εκλογές θα υπάρχει περίεργο κλίμα».

Οι παρανομίες της Μελάνια

Για τουλάχιστον 10 συμβόλαια μόντελινγκ φέρεται να πληρώθηκε η σύζυγος Τραμπ, Μελάνια πριν λάβει την άδεια εργασίας της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. 

Η αξία των συμβολαίων άγγιζε τα 20.056 δολάρια, τα οποία η τότε μετανάστης από τη Σλοβενία Μελάνια Κνάους έλαβε χωρίς να έχει κατοχυρώσει νόμιμα το δικαίωμα εργασίας της. 

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις Τραμπ για τους μετανάστες, μάλλον η αυστηρότητα που δείχνει είναι υπερβολική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή