Tο σχέδιο των ΗΠΑ για κατάληψη της Μοσούλης

Tο σχέδιο των ΗΠΑ για κατάληψη της Μοσούλης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ από το 1991, έτος της πρώτης από τις διαδοχικές αμερικανικές επεμβάσεις στο Ιράκ, δεν είχαν κατορθώσει οι ΗΠΑ να ενορχηστρώσουν μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, όσο η ανακατάληψη της Μοσούλης, χωρίς να απαιτηθεί η ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών, παρά μόνο ανδρών των ειδικών δυνάμεων. «Παραφωνία» στην εξελισσόμενη επιχείρηση αποτελούν οι κορώνες της Τουρκίας, η οποία συγκεντρώνει τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Ιράκ προαναγγέλλοντας ότι μπορεί να διευρύνει την επέμβασή της στη χώρα.

Η περικύκλωση της Μοσούλης πραγματοποιείται από όλα τα σημεία του ορίζοντα, με συντονισμένες ενέργειες του ιρακινού στρατού, σιιτικών πολιτοφυλακών, Κούρδων μαχητών και διαφόρων τοπικών φυλών, υπό τις εντολές και την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ. Πρόκειται για δυνάμεις που βρίσκονται σε προστριβές μεταξύ τους, αλλά λαμβάνουν τις θέσεις που προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο επειδή όλοι έχουν ανάγκη την αμερικανική αεροπορική κάλυψη και όλοι επιθυμούν να απαλλάξουν το Ιράκ από τους τζιχαντιστές του ΙSIS.

Το μήνυμα του «χαλίφη» Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος ετοιμάζεται να μείνει χωρίς χαλιφάτο, δείχνει ότι η ηγεσία των τζιχαντιστών έχει πανικοβληθεί από τον όγκο των δυνάμεων που έχουν συσσωρευθεί γύρω από την πόλη. Ο Μπαγκνταντί προέτρεψε τους τζιχαντιστές να πολεμήσουν και να μην υποχωρήσουν, όπως έκαναν σε προηγούμενες μάχες, στην πόλη Φαλούτζα, στη Ραμαντί και αλλού. Πέρα από τις διαβεβαιώσεις του προς τους πιστούς ότι τους περιμένει μια θέση στον παράδεισο, στην 30λεπτη μαγνητοφωνημένη ομιλία του γίνεται σαφές ότι ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα, διατάζοντας όσους ακολούθους του φύγουν από τη Μοσούλη να κατευθυνθούν προς τη Λιβύη.

Η εκδίωξη του ISIS στα πρώτα χωριά στην περιφέρεια της Μοσούλης έφερε σκηνές χαράς στον πληθυσμό, με τους άνδρες να κάνουν ουρά για να ξυρίσουν τις υποχρεωτικές γενειάδες και τις γυναίκες να απαλλάσσονται από το πλήρες κάλυμμα του προσώπου. Δυτικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, αποτρέποντας τις αντεκδικήσεις, ώστε να μην ανοίξουν νέοι κύκλοι αίματος και να διευκολυνθεί η μετέπειτα σταθεροποίηση. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί η πρόθεση να μην εισέλθουν στη Μοσούλη σιιτικές πολιτοφυλακές αλλά μόνο δυνάμεις του ιρακινού στρατού.

Στον αντίποδα, ρωσικά δημοσιεύματα εμφανίζουν δορυφορικές φωτογραφίες από το πριν και το μετά βομβαρδισμένων περιοχών της Μοσούλης, σημειώνοντας τις απώλειες αμάχων ακόμη και στις πρώτες φάσεις της εκστρατείας και αμφισβητώντας ότι μπορεί μια τέτοια αεροπορική εκστρατεία να γίνει διατηρώντας την καλή θέληση του πληθυσμού, ο οποίος ήδη πεινάει. Οι καταυλισμοί προσφύγων, που έχουν ήδη στηθεί γύρω από την πόλη και περιμένουν την πρώτη «φουρνιά» από το εσωτερικό της Μοσούλης, δείχνουν τι αναμένεται να συμβεί όταν η επιχείρηση προχωρήσει. Στις εξόδους της πόλης λειτουργούν ήδη κέντρα «διαλογής», ώστε να ελέγχονται όσοι βγαίνουν και να διαχωριστούν οι γνωστοί τζιχαντιστές από τον πληθυσμό.

Κρίνοντας από τα σημάδια που εξέπεμψε την εβδομάδα που πέρασε, η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την επιχείρηση να εξελιχθεί χωρίς να αποκτήσει και αυτή μερίδιο. «Η Τουρκία μπορεί να αρχίσει μια σειρά συγκλονιστικών παρεμβάσεων», προέβλεψε ο διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», Ιμπραΐμ Καραγκιούλ. Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην πόλη Μπασίκα, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, αλλά η Αγκυρα απειλεί να διευρύνει την επέμβασή της εάν το κουρδικό ΡΚΚ αποκτήσει κέντρο διοίκησης στην πόλη Σιντζάρ, εάν σιιτικές πολιτοφυλακές εισέλθουν στην πόλη Ταλ Αφάρ και εάν αλλάξει η δημογραφική ισορροπία στη Μοσούλη.

Η Τουρκία φέρνει εμπόδια και στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιμένοντας να μην περιλαμβάνονται οι Κούρδοι της Συρίας στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ράκα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως «μια πυρκαγιά στο κατώφλι μας μπορεί να εξαπλωθεί σ’ εμάς ανά πάσα στιγμή», αλλά φαίνεται ότι και η ίδια η Τουρκία επιθυμεί να στείλει τις δυνάμεις της στις φλόγες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή