Ο νεοοθωμανισμός του Ερντογάν εξελίσσεται

Ο νεοοθωμανισμός του Ερντογάν εξελίσσεται

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς κλιμακώνεται ο αυταρχισμός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα. Υστερα από τις διώξεις εις βάρος της ηγεσίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με επικεφαλής τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στελεχών της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» και τις αυστηρές συστάσεις της Ε.Ε. προς την Αγκυρα για τις επιδόσεις της στον τομέα του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας, ανησυχίες διατυπώνονται και για τη συμμαχία του με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στην Εθνοσυνέλευση για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών ενίσχυσης των εξουσιών του. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δεδομένη εκστρατεία εθνικής συσπείρωσης του λαού του μέσα από την κατασκευή εξωτερικών εχθρών (του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, των Αμερικανών, του ΡΚΚ, των Κούρδων της Συρίας, της ιρακινής κυβέρνησης κ.λπ.) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τον εξωθεί σε ακόμη πιο εθνικιστικές –«νεοοθωμανικές» χαρακτηρίστηκαν από πολλούς αναλυτές– θέσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Μάικλ Ρούμπιν, ερευνητής του American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου, εκτιμά πως η Τουρκία κινδυνεύει με λουτρό αίματος και στοιχειοθετεί την πρόβλεψή του με το επιχείρημα ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέπεμψε τους αρχηγούς της αστυνομίας και διόρισε νέους σε 61 (από τις συνολικά 81) επαρχίες της χώρας. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι τους θεωρούσε ανυπάκουους, οι περισσότεροι δεν ήταν, άλλωστε πολλούς τους είχε διορίσει ο ίδιος. Το πιθανότερο είναι ότι πίστευε πως ήταν μαλθακοί και απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ακραία βία, την οποία ενδέχεται να πρέπει να ασκήσει εις βάρος όχι μόνο των Κούρδων της Τουρκίας αλλά και πολλών φιλελεύθερων ή απολίτικων Τούρκων, καθώς επιχειρεί να εδραιώσει τον έλεγχό του». «Μπορεί η δημοκρατία να επιβιώσει από τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία;» αναρωτήθηκε σε έτερο κύριο άρθρο η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

«Πριν από μία δεκαετία, η Τουρκία έμοιαζε με αναδυόμενη δημοκρατία, με μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και με σχετικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οχι πια. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη δημοκρατία και οικοδομεί τη λατρεία προς το ισχυρό πρόσωπό του», ανέφερε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο δημοσιεύθηκε την ημέρα των συλλήψεων στην «Τζουμχουριέτ». Η εφημερίδα σημειώνει ότι πλέον η Τουρκία βρίσκεται στην 151η θέση του παγκόσμιου Index για την ελευθερία του Τύπου των 180 χωρών, κάπου ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Κονγκό. Η στάση αυτή, πάντως, δηλητηριάζει τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε. και ολοένα συχνότερα ακούγεται πλέον το αίτημα για διακοπή της παροχής κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία. Την ένταση καλλιεργεί άλλωστε και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση, με τον Ερντογάν να κατηγορεί π.χ. τη Γερμανία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, εκτός των άλλων επειδή αρνείται να εκδώσει Τούρκους που συμμετείχαν στο πραξικόπημα και κατέφυγαν εκεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή