Σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα – Η αρχή του τέλους για το ISIS

Σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα – Η αρχή του τέλους για το ISIS

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κουρδικών και αραβικών δυνάμεων στη Ράκα της Συρίας από το πρωί της Κυριακής. Ο συνασπισμός δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, εξαπολύει επίθεση κατά της αποκαλούμενης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, και για πρώτη φορά η κυριαρχία του ISIS στην ιστορική πόλη μοιάζει να αποδυναμώνεται.

Οι δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στα βόρεια προάστια της Ράκα, όμως παρέμειναν σε απόσταση τουλάχιστον 25 μιλίων από την πολη, σύμφωνα με αναφορές του αραβοκουρδικού συνασπισμού. Μάλιστα οι στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποκλειστεί η Τουρκία από την επιχείρηση αυτή.

«Η μάχη βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο εδώ και μήνες, αλλά ξεκίνησε επίσημα την Κυριακή, μετά από την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών από τους αμερικανούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Ταλάλ Σελό, εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος» για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης», προσέθεσε.

Η μάχη της Ράκα ξεκινά ενώ οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ήδη σημειώσει τεράστια πρόοδο στην προσπάθεια να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, προπύργιο του ISIS στο Ιράκ.

Ο Σέλο είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Προειδοποίησε όμως ότι «η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας» καθώς «το ΙΚ θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκας σημαίνει το τέλος του στη Συρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή