Αυστρία: Σχέδια για σύνοδο λόγω ενδεχομένου κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας

Αυστρία: Σχέδια για σύνοδο λόγω ενδεχομένου κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να διοργανώσει επίσημη σύνοδο με τη συμμετοχή κρατών των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα λάβουν, εάν η συμφωνία, την οποία έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη, καταρρεύσει.

«Είναι εμφανείς οι μεγάλες ρωγμές σε αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα συμβεί εάν αυτή πάψει να εφαρμόζεται», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων—τη λεγόμενη Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία.

Η Αυστρία, η πΓΔΜ, η Σερβία και άλλα κράτη συντονίστηκαν τον Φεβρουάριο, όταν επέβαλαν είτε το κλείσιμο των συνόρων ή ελέγχους που μείωσαν δραστικά τη ροή μεταναστών διαμέσου της λεγόμενης βαλκανικής οδού, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμφόρηση στην Ελλάδα πριν από τη σύναψη της συμφωνίας με την Τουρκία.

Μετά το μαζικό κύμα αφίξεων προσφύγων και μεταναστών πέρυσι, η Αυστρία και άλλες χώρες εκφράζουν φόβους ότι η επαπειλούμενη ακύρωση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ροών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο, εάν η ΕΕ δεν καταργήσει τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα έχει επιδεινωθεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις εκκαθαρίσεις που το ακολούθησαν από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδεχόμενο αυτό επιτείνεται λόγω του αδιεξόδου όσον αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους. Οι Βρυξέλλες αξιώνουν πριν προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο η Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, που χαρακτηρίζουν υπερβολικά ευρεία.

Η πιθανή επαναφορά σε ισχύ της θανατικής ποινής—μέτρο που ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει ότι θα επικυρώσει εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση το υπερψηφίσει—επίσης ενδέχεται να οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή