Οι ΗΠΑ εκλέγουν πρόεδρο μεταξύ Κλίντον και Τράμπ, ο κόσμος ανησυχεί

Οι ΗΠΑ εκλέγουν πρόεδρο μεταξύ Κλίντον και Τράμπ, ο κόσμος ανησυχεί

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια εντελώς ασυνήθιστη προεκλογική εκστρατεία, οι Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν την/τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα. Οκτώ χρόνια μετά την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, η σημερινή αναμέτρηση είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει και αυτή περίοπτη θέση στην Ιστορία, αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους: Εάν επικρατήσει το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, η Χίλαρι Κλίντον, θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Εάν, πάλι, κάνει τη μεγάλη έκπληξη ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι η πρώτη φορά που θα ηγηθεί της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη ένας επιχειρηματίας με μηδενική πολιτική πείρα, που άλλαξε επτά φορές πολιτική ταυτότητα μέσα σε 14 χρόνια.

Οι περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, έκλιναν στην πλευρά της υποψήφιας των Δημοκρατικών, με προβάδισμα από 1% έως 7%, αν και δεν έλειπαν και ορισμένες που έδιναν νικητή τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit έκανε αρκετά επιφυλακτικούς τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά δεν εμπόδισε τις διεθνείς χρηματαγορές να κάνουν χθες «πάρτι», προεξοφλώντας νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

Τη διάθεση των επενδυτών βελτίωσε αισθητά ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι, με επιστολή του στο Κογκρέσο, την Κυριακή, απαλλάσσοντας για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες τη Χίλαρι Κλίντον από κάθε υπόνοια περί ποινικών ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας τον καιρό που ήταν υπ. Εξωτερικών. Ηταν ο ίδιος ο Κόουμι που είχε καταδικάσει την Κλίντον σε μια πολύ δύσκολη τελευταία εβδομάδα της εκλογικής αναμέτρησης, όταν αποφάσιζε αιφνιδιαστικά να ξανανοίξει την υπόθεση, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Χθες, Κλίντον και Τραμπ αποδύθηκαν σε μια φρενήρη κούρσα για τον επηρεασμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε πολιτείες που θεωρούνται «κλειδιά» για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος άρχισε την ημέρα του μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στη Φλόριντα και στη συνέχεια επρόκειτο να επισκεφθεί τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιου Χαμσάιρ και το Μίτσιγκαν. Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών επρόκειτο να μιλήσει στο Γκραντ Ράπιντς του Μίτσιγκαν, στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, στο Πίτσμπουργκ του Μίτσιγκαν και στην ιστορική Φιλαδέλφεια, σε μια μεγάλη συγκέντρωση όπου επρόκειτο να δώσουν επίσης το «παρών» ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Μπιλ Κλίντον και οι αστέρες της ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζον Μπον Τζόβι.

Αν και επισήμως οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, πολλές πολιτείες επιτρέπουν στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες νωρίτερα. Μέχρι χθες, υπολογίζεται ότι περί τα 43 εκατ. Αμερικανοί είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε αλματωδώς η προσέλευση μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, κάτι που θεωρείται ενισχυτικό για τις προοπτικές νίκης της Κλίντον, μια και οι εν λόγω μειονότητες (που αντιστοιχούν αθροιστικά περίπου στο 31% του αμερικανικού πληθυσμού) στρέφονται πλειοψηφικά προς την υποψηφιότητά της.

Αλλοι υποψήφιοι

Πλην των δύο πρωταγωνιστών, στην εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία παίρνουν μέρος άλλοι τέσσερις υποψήφιοι, χωρίς ελπίδες επιτυχίας: ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον, με δημοσκοπικά ποσοστά μεταξύ 4% και 6%, η Πράσινη Τζιλ Στάιν, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 2%, και οι συντηρητικοί Ντάρελ Κασλ και Εβαν Μακμάλιν, με ακόμη μικρότερα ποσοστά.

Παράλληλα, με την επιλογή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν κατά το ένα τρίτο τη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί έχουν βάσιμες ελπίδες να κερδίσουν τις πέντε επιπλέον έδρες που χρειάζονται για να αποκτήσουν πλειοψηφία στη Γερουσία – κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επηρεάσουν καθοριστικά τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αντιθέτως, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται πολύ πιθανό να διατηρήσουν τον έλεγχο οι Ρεπουμπλικανοί, έστω και με απώλειες, καθώς για να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων, θα πρέπει οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν 30 επιπλέον έδρες από όσες ήδη κατέχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή