ΗΠΑ: Καθοριστικής σημασίας η ψήφος των ισπανόφωνων

ΗΠΑ: Καθοριστικής σημασίας η ψήφος των ισπανόφωνων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να παίξει η πρωτοφανής κινητοποίηση των ισπανόφωνων πολιτών, η συμμετοχή των οποίων στις πρόωρες ψηφοφορίες εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2012. Βάσει στοιχείων του Ερευνητικού Κέντρου «Pew», οι ισπανόφωνοι αποτελούν το 12% των αμερικανικών ψηφοφόρων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 27,3 εκατομμύρια πολίτες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Ντάνιελ Σμιθ, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα –στην οποία ο Τραμπ οφείλει να επικρατήσει προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο– η προσέλευση των ισπανόφωνων που κατέθεσαν πρόωρα την ψήφο τους σημείωσε αύξηση άνω του 100% από τις εκλογές του 2012, καθώς μέχρι το Σάββατο περίπου 565.000 Λατίνοι είχαν ήδη ψηφίσει. Στην αύξηση αυτή συμβάλλει και το γεγονός πως μεγάλο μέρος των ισπανόφωνων που συμμετέχουν φέτος στις εκλογές –σχεδόν το ένα τρίτο– είναι νέοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν πρώτη φορά.

Ο εκλογικός αυτός αναβρασμός του ισπανόφωνου πληθυσμού αναμένεται να ευνοήσει τη Χίλαρι Κλίντον, λειτουργώντας ενδεχομένως ως ο καθοριστικός παράγοντας της πιθανής επικράτησής της. Αυτό μαρτυρά μία τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με την οποία η Κλίντον συγκεντρώνει το 67% της ισπανόφωνης ψήφου, ενώ ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της μόλις το 19%. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζει και πρόσφατη έρευνα των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen για τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και της Νεβάδα, με τους εγγεγραμμένους ισπανόφωνους ψηφοφόρους να στηρίζουν με ποσοστό 60% προς 30% την Κλίντον στην πρώτη και με το συντριπτικό 72% προς 19% στη δεύτερη.

Η προτίμηση της Δημοκρατικής υποψήφιας από τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα δεν είναι αδικαιολόγητη, αν λάβουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς που έχει εκστομίσει εναντίον των ισπανόφωνων ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποξενώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Λατίνους των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους Μεξικανούς μετανάστες βιαστές και εγκληματίες και διακηρύσσοντας επανειλημμένως ότι σκοπεύει να σηκώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και να εκδιώξει όλους τους παράνομους μετανάστες από τη χώρα. Οπως αναφέρουν οι «New York Times», η κινητοποίηση των ισπανόφωνων ψηφοφόρων θυμίζει κατά κάποιον τρόπο αυτή των Αφροαμερικανών στις εκλογές του 2008 και του 2012, με τη διαφορά ωστόσο πως αυτή τη φορά η κινητήριος δύναμη είναι η αντίθεση σε έναν υποψήφιο και όχι η υποστήριξη.

Μολαταύτα, αυτό δεν σημαίνει πως οι Λατίνοι ψηφίζουν αποκλειστικώς αρνητικά, σκοπεύοντας απλώς να καταψηφίσουν τον Τραμπ και να ανακόψουν την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, που θεωρούν ότι θα πλήξει τα συμφέροντα των ιδίων και των κοινοτήτων τους.

Κινήσεις προσέγγισης

Η καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να πλησιάσει τους ισπανόφωνους πολίτες και να διεισδύσει στις κοινότητές τους. Συγκεκριμένα, έχει επιστρατεύσει μεγάλο αριθμό ισπανόφωνων γυναικών, οι οποίες, παίρνοντας τηλέφωνα, χτυπώντας πόρτες και μιλώντας στις συγκεκριμένες κοινότητες για τα προβλήματα που τις αφορούν, κινητοποίησαν μεγάλο αριθμό Ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε πολλές πολιτείες της χώρας. Επιπλέον, αντίστοιχες κινήσεις προσέγγισης σημειώθηκαν και σε αρχηγικό επίπεδο, με τη Χίλαρι Κλίντον να διακηρύττει θέσεις αρκετά φιλικές προς τους μη εγγεγραμμένους μετανάστες που κατοικούν στη χώρα, αρκετοί εκ των οποίων είναι ισπανόφωνοι, ασκώντας κριτική στις πολιτικές απέλασης του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση υπηκοότητας και υποσχόμενη να θέσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής πολιτικής στις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή