Στο «σφυρί» ημερολόγιο του Φλομπέρ

Στο «σφυρί» ημερολόγιο του Φλομπέρ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρόγραφο είναι γεμάτο από καλογραμμένες σημειώσεις, αλλά και μουντζούρες, από σχόλια, αλλά και απλούς λεκέδες από μελάνι, ίχνη που αποδεικνύουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο με πόσο πάθος ο Γάλλος συγγραφέας Γκουστάβ Φλομπέρ βυθιζόταν στη συγγραφική διαδικασία. Γνωστός για το έργο του «Μαντάμ Μποβαρί», που χρειάστηκε να περάσει μία πενταετία μέχρι να το ολοκληρώσει, ο Φλομπέρ χειριζόταν με μαεστρία και φροντίδα τον λόγο και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το στυλ αλλά και την κομψότητά του.

Αύριο θα δημοπρατηθεί το σπανιότατο ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Φλομπέρ, που έγραφε ενώ περιηγείτο τη Βρετάνη και μέσα από τις σελίδες του οποίου ξεπηδά η λογοτεχνική του μεγαλοφυΐα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους εκτιμητές θα πιάσει 600 χιλιάδες ευρώ.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο και συναρπαστικό βιβλίο», επισημαίνει ο ειδικός του γαλλικού οίκου δημοπρασιών Ντρουό, Μπενουά Φορζεό. «Οταν διαβάσεις αυτό το βιβλίο μεταφέρεσαι αυτόματα στο ατελιέ του Φλομπέρ και διαβάζεις στα κλεφτά τις σημειώσεις του, βλέπεις τη διαδικασία της δημιουργίας και την αναζήτηση της τελειότητας. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο Φλομπέρ ήταν ένας άνθρωπος για τον οποίο η συγγραφική διαδικασία ήταν δύσκολη. Παρέμενε πάντα ανικανοποίητος με αυτό που είχε κάνει και αυτό φαίνεται από τις διαρκείς μουντζούρες και τα νέα γραψίματα. Αυτό το βιβλίο βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις επιστολές του, όπου σπάνια κανείς εντοπίζει έστω κι ένα σφάλμα», επισημαίνει ο Μπενουά Φορζεό.

Τα χειρόγραφα του Φλομπέρ, μαζί με πολλά άλλα, όπως εξάλλου και πρώτες εκδόσεις και επιστολές, προέρχονται από τη ιδιωτική συλλογή του επιχειρηματία Πιερ Μπερζέ, ο οποίος είναι γνωστός και επειδή ήταν σύντροφος του μόδιστρου Ιβ Σεντ Λοράν και συνιδρυτής του ομώνυμου οίκου υψηλής ραπτικής.

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τέσσερις δημοπρασίες που θα γίνουν με αντικείμενα από τη βιβλιοθήκη του συλλέκτη και, όπως φαίνεται, ο Φλομπέρ ήταν μεταξύ των αγαπημένων του συγγραφέων. Η πρώτη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά, συγκέντρωσε σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή