Σταδιακά και με προσοχή η ανακαίνιση του Τοπ Καπί

Σταδιακά και με προσοχή η ανακαίνιση του Τοπ Καπί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακαίνιση του Τοπ Καπί, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», πρόκειται να γίνει βήμα βήμα, καθώς διάφορα κτίσματα, για το οποία διατυπώνονται φόβοι όσον αφορά τη στατική τους σταθερότητα, θα πρέπει να ενισχυθούν.

Αυτό απάντησε το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας σε σχετική ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, προκειμένου να ενισχυθούν όλα εκείνα τα σημεία του Τοπ Καπί που χρήζουν ενίσχυσης ακολούθως με το σχέδιο που έχει ξεκινήσει από τα περασμένα χρόνια και εξακολουθεί.

Το έργο ανακαίνισης του κτιρίου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν διαπιστώθηκαν μεγάλες ρωγμές στο θησαυροφυλάκιο του παλατιού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το κόστος της ανακαίνισης θα ανέλθει στα δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των ρωγμών είχε οδηγήσει και στο κλείσιμο της πρόσβασης των τουριστών σε κάποιους χώρους.

Επίσης το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σημειώνει ότι διαπιστώθηκε και η ύπαρξη ρωγμών στο δάπεδο του υπογείου αλλά και μεταβολή της στατικής των τοιχωμάτων του θησαυροφυλακίου. Τον Απρίλιο, τοίχος γειτονικού ιστορικού κτιρίου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα πέντε. Πάντως, το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι τα έργα αναστήλωσης γίνονται με την εποπτεία του Δήμου Κωνσταντινούπολης και της Διοίκησης Μουσείων.

To Tοπ Καπί, αξίζει να σημειωθεί, εξακολούθησε να είναι ανάκτορο και κατοικία του σουλτάνου επί περισσότερα από τετρακόσια χρόνια, από το 1465 μέχρι το 1856, ενώ σήμερα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις «Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης».

Από το 1985 θεωρείται και Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO ως ιδιαίτερου κάλλους παράδειγμα οθωμανικού ανακτόρου. Το παλάτι περιλαμβάνει τέσσερις αυλές και χωρίζεται σε πολλά επιμέρους κτίρια. Στην ακμή του στέγαζε περίπου τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κάλυπτε και μεγάλη παράκτια έκταση. Μέσα στο σύμπλεγμα υπήρχαν τεμένη, νοσοκομείο, φούρνοι και νομισματοκοπείο.

Η ανέγερση

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1459 και αρχικά το κτιριακό σύμπλεγμα αποκαλείτο Νέο Παλάτι, προκειμένου να γίνεται διακριτό από παλιότερα κτίσματα. Το όνομα Τοπ Καπί το έλαβε κατά τον 19ο αιώνα. Στο πέρασμα των αιώνων το παλάτι επεκτεινόταν και ενώ σημαντικά έργα ανακαίνισης έγιναν μετά τον σεισμό του 1509 και τη φωτιά του 1665.

Μετά τον 17ο αιώνα το Τοπ Καπί μοιάζει να χάνει τη σημαίνουσα θέση που είχε, καθώς οι σουλτάνοι εκείνης της περιόδου προτιμούσαν να περνούν τον χρόνο τους σε νέα ανάκτορα στον Βόσπορο.

Το 1856 η αυλή του σουλτάνου μεταφέρεται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, το πρώτο ανάκτορο ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας στην Πόλη. Κάποιες λειτουργίες ωστόσο, όπως το νομισματοκοπείο και η αυτοκρατορική βιβλιοθήκη, παρέμειναν στο Τοπ Καπί.

Η μετατροπή σε μουσείο

Μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1923, το ανάκτορο Τοπ Καπί μετατράπηκε με κυβερνητική απόφαση σε μουσείο το οποίο διοικείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε κάποιους μόνο από τους χώρους του ανακτόρου όπου μπορεί να θαυμάσει έργα οθωμανικής τέχνης αλλά και πορσελάνες, ενδύματα, όπλα και ασπίδες όπως εξάλλου και μικρογραφίες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πολλά άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή