«Φρένο» Βουλής στο σχέδιο Βίκτορ Ορμπαν

«Φρένο» Βουλής στο σχέδιο Βίκτορ Ορμπαν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας απέρριψε οριακά τον αντιμεταναστευτικό νόμο που στοχεύει να εισαγάγει η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος επιζητεί συναίνεση στο εσωτερικό, ώστε να συγκρουστεί με τις νέες μεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. Το νομοσχέδιο που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση αποτελεί την τελευταία κίνηση της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ορμπαν από τη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, η οποία έχει εξαγριώσει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους εταίρους του. Η νέα κυβερνητική νομοθεσία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου, καθώς υπέρ του νόμου ψήφισαν 131 βουλευτές από τους 199 που αποτελούν το Σώμα, μόλις δύο λιγότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία των 133.

Καθοριστική υπήρξε η στάση του ακροδεξιού κόμματος Τζόμπικ, του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο καταψήφισε το νομοσχέδιο, διακηρύττοντας ότι θα το στηρίξει μόνον εφόσον ο πρωθυπουργός πάρει πίσω ένα ξεχωριστό κυβερνητικό νομοσχέδιο που με την υποβολή συγκεκριμένου χρηματικού αντιτίμου επιτρέπει σε ξένους να αποκτούν δικαίωμα διαμονής στη χώρα. Ωστόσο, η υποχώρηση στο αίτημα του ακροδεξιού κόμματος είναι πολιτικά δύσκολή, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνεται αντιληπτή ως πολιτικός εκβιασμός. «Οσον αφορά τις ιδέες του Τζόμπικ, εμμένουμε στην προηγούμενη θέση μας: δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς εκβιασμούς σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο ήρθε να τιμήσει τη λαϊκή ψήφο, η οποία στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου απέρριψε με συντριπτικό τρόπο την πολιτική των ποσοστώσεων που θέλει να εισαγάγει η Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα θα δέχεται έναν αριθμό μεταναστών που θα αντιστοιχεί στο μέγεθος του πληθυσμού της. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό λόγω της χαμηλής προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες, του έδωσε ισχυρή πολιτική εντολή, ώστε να σταματήσει τις Βρυξέλλες από το να επιβάλουν τις ποσοστώσεις στη χώρα.

«Η σημερινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία αποτελεί προσωρινό φιάσκο για τον Ορμπαν, όμοιο του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι άκυρο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάσζλο, πολιτικός αναλυτής του think thank Political Capital, προσθέτοντας ότι στις Βρυξέλλες θα αποδυναμωθούν οι θέσεις του και δεν θα καταφέρει να πουλήσει τη νίκη του στο δημοψήφισμα ως επιτυχία. Εντούτοις, ο Λάσζλο δήλωσε ότι η χθεσινή κοινοβουλευτική αποτυχία του Ορμπαν δεν θα τον αποδυναμώσει στο εσωτερικό, καθώς το κόμμα του σημειώνει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, το Τζόμπικ επανέλαβε την απαίτησή του να υπάρξει ακύρωση του κυβερνητικού σχεδίου, βάσει του οποίου οι αλλοδαποί θα μπορούν να αγοράσουν το δικαίωμα σε πενταετή διαμονή στην Ουγγαρία, πληρώνοντας το ποσό των 300.000 ευρώ. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν μέχρι τώρα εκμεταλλευθεί περίπου 10.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν ήδη μεταβεί στην Ουγγαρία, καθώς και αμέτρητοι επενδυτές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα ισχυρίζεται ότι μαζί με τους παραπάνω καταφθάνουν και άνθρωποι που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όπως πιθανοί τρομοκράτες. Η αντίθεση του κόμματος στη συγκεκριμένη νομοθεσία έγινε εξαιρετικά εμφανής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς οι βουλευτές του σήκωσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «αυτοί είναι οι προδότες που επιτρέπουν την είσοδο τρομοκρατών με αντάλλαγμα μερικά χρήματα». «Τη στιγμή που η κυβέρνηση δώσει τέλος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Τζόμπικ είναι έτοιμο να υποστηρίξει το νέο νομοσχέδιο μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε επίσης ο αρχηγός του κόμματος Γκάμπορ Βόνα, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή