Γερμανία: Συνελήφθησαν για διασύνδεση με το ISIS

Γερμανία: Συνελήφθησαν για διασύνδεση με το ISIS

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πέντε άνδρες, ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, συνέλαβε χθες στην Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία η γερμανική αστυνομία. Οι συλληφθέντες φαίνεται ότι προσπαθούσαν να στρατολογήσουν νέους προκειμένου να πολεμήσουν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελίας, «οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν δημιουργήσει ένα περιφερειακό δίκτυο σαλαφιστών και τζιχαντιστών, του οποίου φαίνεται ότι ηγείτο ο Αχμάντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλά». Ο 32χρονος Ιρακινός επικεφαλής του δικτύου, που ήταν γνωστός και ως Αμπού Βαλάα, είναι από τους πιο επιφανείς ισλαμιστές ιεροκήρυκες στη Γερμανία, όπως επισήμανε ο Ραΐφ Γιάγκερ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Στόχος του δικτύου ήταν η στρατολόγηση νέων που θα ήθελαν να πολεμήσουν στη Συρία στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ένας Τούρκος υπήκοος, ο Χασάν Σι, αλλά και ένας Γερμανοσέρβος, ο Μπόμπαν Ες. Αυτοί φαίνεται ότι δίδασκαν στους «νεοσύλλεκτους» αραβικά, αλλά και τους διαφωτίζαν για τις αρχές της μουσουλμανικής θρησκείας. Ο επικεφαλής του δικτύου είχε την εξουσία να εγκρίνει και να οργανώνει τις αναχωρήσεις των μελών του δικτύου στη Συρία, αλλά φαίνεται ότι είχε επιφορτίσει άλλα μέλη του δικτύου με τα καθήκοντα της επιμελητείας, και ειδικότερα στον Γερμανό υπήκοο Μαχμούντ Ο. και τον υπήκοο Καμερούν Αχμέντ Φι.

Τουλάχιστον ένας άνδρας κι η οικογένειά του μετέβησαν στη Συρία με τη βοήθεια του δικτύου. Πάντως, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Μπούρκχαρντ Φράιερ, η ομάδα δεν είχε εκπονήσει σαφή σχέδια επίθεσης.

Οι έρευνες που θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται να επικεντρωθούν αφενός στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων και αφετέρου στο κατά πόσον οι συλληφθέντες εμπλέκονται τόσο σε διακίνηση ατόμων όσο και σε ιδεολογική διαφώτιση και προετοιμασία πριν από το ταξίδι στη Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών, 820 τζιχαντιστές ξεκίνησαν από τη Γερμανία με προορισμό το Ιράκ και τη Συρία. Περίπου το 33% αυτών των ανθρώπων επέστρεψε, ενώ 140 άνδρες σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή