Πρωτότυπη διαμαρτυρία για τις μισθολογικές ανισότητες στη Γαλλία

Πρωτότυπη διαμαρτυρία για τις μισθολογικές ανισότητες στη Γαλλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την εργασία τους διέκοψαν την περασμένη Δευτέρα στις 16.34 χιλιάδες Γαλλίδες υπακούοντας στην έκκληση της φεμινιστικής οργάνωσης «Οι Δοξασμένες». Στόχος της πρωτότυπης κινητοποίησης, που έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία στη Φινλανδία, απ’ όπου ξεκίνησε, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι η καταγγελία για τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Γαλλία.

Το 2010, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είχε αποφανθεί ότι οι γυναίκες στην Ε.Ε. αμείβονται κατά 15,1% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας, οι Γαλλίδες εργαζόμενες δουλεύουν δωρεάν μετά τις 16.34 κάθε εργάσιμη ημέρα.

Στη Φινλανδία, οι γυναίκες κατέβηκαν στον δρόμο τη συγκεκριμένη ώρα στα τέλη Οκτωβρίου.

Στη Γαλλία, η οργάνωση «Οι Δοξασμένες» δεν κάλεσε επισήμως σε απεργία, καθώς δεν έχει το νομικό δικαίωμα να το κάνει. Μόνον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε είναι η οργάνωση μέσω Διαδικτύου», λέει η Αλίξ Χόιερ, μία από τις ιδρύτριες της οργάνωσης «Οι Δοξασμένες».

«Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε να προβούμε σε συμβολικές κινήσεις, όπως τη χρήση του Facebook και του Twitter για τη δημοσίευση μηνυμάτων. Πολλές φεμινιστικές οργανώσεις προχώρησαν σε αφισοκολλήσεις και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», λέει η κ. Χόιερ.

Στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη φεμινιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, για να διαμαρτυρηθούν για τη μισθολογική αδικία που υφίστανται οι γυναίκες.

Στην ομιλία της, η Φατιμά Μπενομάρ, μέλος της οργάνωσης «Les Effrontees», είπε: «Σήμερα, το ήμισυ των επαγγελματικά ενεργών γυναικών συγκεντρώνονται σε μόλις έντεκα από τις ογδόντα έξι υπάρχουσες επαγγελματικές κατηγορίες. Μόλις 15% από αυτές εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ το 33% έχει προσληφθεί part time.

Οι γυναίκες είναι θύματα ανισότητας από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Στην Ιαπωνία, η μισθολογική ανισότητα είναι τέτοια, που οι εργαζόμενες θα έπρεπε να διακόψουν τη δουλειά στις 10.22 το πρωί. Στη Γαλλία, ο νόμος για τη μισθολογική ισότητα ψηφίσθηκε το 1972 και βρισκόμαστε στο 2016, χωρίς να έχει γεφυρωθεί το χάσμα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι το 2186 για να απολαύσουμε την ίδια μισθολογική αντιμετώπιση με τους άρρενες συναδέλφους μας. Εχουμε έτσι άλλα 170 χρόνια υπομονής μπροστά μας, εάν δεν κάνουμε κάτι για αυτό».

Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο υποψήφιος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Φιλίπ Πουτού, ο μόνος πολιτικός εκπρόσωπος που μετακινήθηκε την κρύα αυτή ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή