Οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες για τη νίκη Τραμπ

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες για τη νίκη Τραμπ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μουδιασμένη και αμήχανη ήταν η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το βασικό μήνυμα που έστελνε μια σειρά αξιωματούχων από χθες το πρωί που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ήταν ένα: οι σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ είναι πιο βαθιές και δυνατές από οποιαδήποτε αλλαγή στο τιμόνι της εξουσίας, αλλά συγχρόνως η εκλογή του Ντ. Τραμπ πρέπει να αποτελέσει ένα «ξύπνημα» για την πορεία της Ε.Ε.

Σε κοινή επιστολή τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ τόνισαν τη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που έχει ρίζες στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της οικονομίας των αγορών. Οι δύο επικεφαλής της Ενωσης κάλεσαν τον μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής, μάλλον εσπευσμένα, σε μια Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε «να χαράξουμε την πορεία των σχέσεών μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν ότι ο κ. Τουσκ έκανε λίγες ώρες αργότερα και νέα δήλωση, αυτή τη φορά μπροστά σε κάμερες, αναφέροντας πως ενώ «σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές των Αμερικανών, αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που αυτά τα αποτελέσματα θα φέρουν, με μία από αυτές να είναι η αβεβαιότητα στο μέλλον των υπερατλαντικών σχέσεων».

Εκεί όμως που οι τόνοι ανέβηκαν ήταν στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρό του Μ. Σουλτς να δηλώνει απογοητευμένος και να εκτιμά πως η εκλογή του κ. Τραμπ θα κάνει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ε.Ε. δυσκολότερη. Για τον κ. Σουλτς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ήταν ένδειξη μιας «ψήφου διαμαρτυρίας» παρόμοιας με το Brexit.

Πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, κ. Βέμπερ και Πιτέλα. Ο Γερμανός Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε πως το μήνυμα είναι σαφές και τώρα είναι στο χέρι της Ευρώπης να κάνει περισσότερη ενδοσκόπηση. «Πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από τις ΗΠΑ», είπε και ανέφερε πως η εκλογή Τραμπ είναι «άλλη μία κλήση αφύπνισης και πρέπει να εξετάσουμε τις ανησυχίες και τους φόβους των ανθρώπων πιο σοβαρά».

Με πιο σκληρά λόγια εκφράστηκε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα, μιλώντας για «μια θλιβερή μέρα για όλον τον πλανήτη», καθώς ο κ. Τραμπ «εκφράζει έναν ιό που έχει μολύνει τις κοινωνίες, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε.». «Πρέπει να απαντήσουμε στον εξτρεμισμό του Τραμπ με ακραία μέτρα», υποστήριξε ο κ. Πιτέλα, λέγοντας ότι «αν συνεχίσουμε bussiness as usual, τότε θα ήταν πολιτική αυτοκτονία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή