Οι δεσμεύσεις και τα άμεσα σχέδια του Τραμπ

Οι δεσμεύσεις και τα άμεσα σχέδια του Τραμπ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε σαρωτικές αλλαγές από τις πρώτες κιόλας ημέρες της προεδρίας του δεσμεύθηκε ο νικητής των εκλογών Ντόναλντ Τραμπ. Ο 70χρονος μεγιστάνας, που δεν έχει την παραμικρή πολιτική εμπειρία, υποσχέθηκε να «αποξηράνει το έλος» της πολιτικής σκηνής της Ουάσιγκτον.

«Θα αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε για το συμφέρον του αμερικανικού λαού και θα κάνουμε τόσο καλή δουλειά, που ελπίζω ότι θα σας κάνει όλους υπερήφανους», είπε ο Τραμπ στην πρώτη του ομιλία σε υποστηρικτές του, χθες τα ξημερώματα. Ο Τραμπ έχει ήδη παρουσιάσει τα σχέδιά του αυτά σε φυλλάδιο με τίτλο «Συμβόλαιο με τον Αμερικανό Ψηφοφόρο», που δημοσιοποίησε στις 22 Οκτωβρίου στο Γκέτισμπεργκ της Πενσιλβάνια, την τοποθεσία της ιστορικής ομιλίας του Αβραάμ Λίνκολν μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου τον Νοέμβριο του 1863.

Σύμφωνα με το κείμενο, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ κρατών της Βόρειας Αμερικής NAFTA και να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP, που απελευθερώνει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του με την Ασία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, όμως, η πρόθεση του εν αναμονή προέδρου να άρει τους περιορισμούς στην εξόρυξη και διύλιση ορυκτών καυσίμων, καθώς και η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ, την οποία είχε αναστείλει με απόφασή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Συμφωνία του Παρισιού

Η δέσμευση του Τραμπ τον περασμένο Μάιο να «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα εξασφάλισε τους επαίνους της Αμερικανικής Ενωσης Ενέργειας, που εκπροσωπεί τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ. Η εκλογή του Νεοϋρκέζου μεγιστάνα, όμως, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις μεταξύ κρατών, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η πρόεδρος των απειλούμενων με καταβύθιση σε λιγότερο από μισόν αιώνα Νήσων Μάρσαλ στον Ειρηνικό, Χίλντα Χάινε, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε, στο μεταξύ, χθες τη δέσμευσή του να απελάσει από τις ΗΠΑ «δύο εκατομμύρια εγκληματίες παράνομους μετανάστες και να ακυρώσει τις συμφωνίες βίζας με τις χώρες που αρνούνται να τους δεχθούν», ενώ τόνισε ότι θα αναστείλει «τη μετανάστευση από χώρες όπου ενδημεί η τρομοκρατία».

Η προσπάθεια του Τραμπ να εκριζώσει τη διαφθορά στην Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνει την επιβολή ορίου στον αριθμό θητειών των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το πάγωμα των προσλήψεων υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την απαγόρευση σε μέλη της νομοθετικής εξουσίας και στελέχη του Λευκού Οίκου να εργάζονται ως λομπίστες για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Τέλος, την ανέγερση του τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό δήλωσε ότι θα επιδιώξει το συντομότερο δυνατό ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι θα ζητήσει την επιβολή ποινής δύο ετών φυλάκισης σε κάθε παράτυπο μετανάστη, ο οποίος θα επανέλθει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή