Αποψη: Ο Τραμπ κι εμείς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο του 1976 οι καμπάνες στην Κύπρο ήχησαν χαρμόσυνα με την είδηση της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ ως προέδρου των ΗΠΑ. Στα σαράντα χρόνια που μεσολάβησαν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι σε δευτερεύοντα θέματα (όπως είναι για την αμερικανική κυβέρνηση τα περισσότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος) δεν πρέπει να αναμένονται μείζονες αλλαγές ακόμη και όταν την προεδρία αναλαμβάνει ένας άνθρωπος τόσο απρόβλεπτος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ισως ο τομέας που θα φανούν άμεσα οι αμερικανικές προθέσεις να είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ εντός του ΔΝΤ στο θέμα της εμπλοκής του με την Ελλάδα.

Υπάρχουν βεβαίως ορισμένα ευρύτερης σημασίας θέματα που μας ενδιαφέρουν. Η επιθυμία του Τραμπ για στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία θα μετριάσει το κλίμα Ψυχρού Πολέμου που έχει αναβιώσει στο ΝΑΤΟ. Ρόλο ζηλωτού κατέχουν τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, παλαιοί δορυφόροι της Σοβιετικής Ενώσεως. Αντιθέτως, η θέση της Ελλάδας όπως και των περισσοτέρων παλαιών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είναι διστακτική απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Μετριασμός των τόνων θα μας διευκόλυνε. Μην περιμένουμε, όμως, αλλαγές και στο θέμα της δημιουργίας αγωγών από τη Ρωσία που θα περάσουν από ελληνικό έδαφος. Σκληρή θέση της αμερικανικής διπλωματίας παραμένει η μείωση της εξαρτήσεως της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Πιο σημαντική ίσως αποδειχθεί η συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας στο Συριακό. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Τους τελευταίους μήνες προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την προσέγγισή της με τη Ρωσία ως απειλή για να αποσπάσει ανταλλάγματα από τη Δύση. Το ερώτημα είναι εάν θα συνεχίσει η Αμερική να προστατεύει τους Κούρδους. Επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει ένα πολύ καλό γεωπολιτικό οικόπεδο, πάντα ο φόβος είναι να της δοθεί «αποζημίωση» σε παράπλευρα θέματα, όπως το Κυπριακό.

Ο νέος πρόεδρος δείχνει ότι θα έχει καλή συνεργασία με τον στρατηγό Σίσι της Αιγύπτου, αλλά και με τη σκληρή δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει σίγουρα τις ισορροπίες που δημιούργησε ο Ομπάμα με το Ιράν.

Στα θετικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι στην πολύ στενή ομάδα που συμβουλεύει τον Τραμπ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται ένας Ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος. Νεαρότατος σε ηλικία, μιλάει με άνεση ελληνικά, ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πιστεύει στη σημασία της στενότερης σχέσεως Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Επειδή είναι βέβαιον ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πολλοί θα τον αναζητούν από ελληνικής πλευράς, ας φροντίσουμε να μην τον «κάψουμε».

Τέλος, είναι εμφανές ότι το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα αποκτά πλέον περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα.

*Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή