«Κανείς δεν θα περιορίσει τώρα την οπλοκατοχή»

«Κανείς δεν θα περιορίσει τώρα την οπλοκατοχή»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βόρεια πλευρά της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο ξυλουργός Πολ Χόκμουθ, που απέχει λίγο καιρό από τη συνταξιοδότηση, ακούγεται ανακουφισμένος: κανείς δεν θα του στερήσει τα όπλα του. «Είμαι κυνηγός και ασχολούμαι με τη σκοποβολή», λέει σε τηλεφωνική συνομιλία μας. «Με την εκλογή του Τραμπ δεν ανησυχώ πλέον ότι θα περάσουν νόμοι που θα περιορίζουν την οπλοκατοχή».

Η νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στις αμερικανικές εκλογές ήταν για τον Χόκμουθ «ευχάριστη έκπληξη». Αν και ψηφοφόρος του επιχειρηματία, δεν περίμενε ούτε αυτός την τελική επικράτησή του. Εξηγεί στην «Κ» ότι επέλεξε τον Τραμπ γιατί τον θεωρεί «αντισυστημικό», που «δεν είχε σχέση με τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον». Τι περιμένει τώρα; Περισσότερες φοροαπαλλαγές και έλεγχο της «παράνομης μετανάστευσης». Οι πρόγονοι του ιδίου ήταν μετανάστες από τη Γερμανία, αλλά όπως λέει «ήρθαν εδώ με τον νόμιμο τρόπο».

Την ίδια εκλογική επιλογή έκανε όλη η οικογένειά του. Ο γιος του, μάλιστα, Πολ Χόκμουθ ο νεότερος, ψήφισε τον Τραμπ στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα. Ηταν αναποφάσιστος μέχρι τέλους, αλλά λέει ότι δεν γινόταν να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. «Δεν πιστεύω ότι θα χτιστεί τείχος, ούτε ότι θα απαγορευτεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στη χώρα», λέει. Θεωρεί ότι ο κόσμος «υπερβάλλει στις αντιδράσεις του όπως είχε συμβεί με την εκλογή του Ρέιγκαν».

Τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία της οικογένειας Χόκμουθ δεν μοιράζονταν όμως άλλοι Αμερικανοί πολίτες με τους οποίους μίλησε η «Κ» μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Αμερικανοκορεάτης Τζον Λι περίμενε ότι θα επικρατούσε η Κλίντον. «Οταν είδα ότι ο Τραμπ είχε ξεπεράσει τους 260 εκλέκτορες ένιωσα ηττημένος», λέει. Την επομένη, στον δρόμο για το γραφείο του παρατηρούσε αρκετούς ανθρώπους να κοιτούν στις οθόνες των κινητών τους και να κουνούν με δυσπιστία τα κεφάλια τους. «Αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν μοναδική καθώς περισσότερος κόσμος μιλούσε για τους υποψηφίους. Στις συσκέψεις της εταιρείας, στο ασανσέρ, στους διαδρόμους, κάναμε συχνά συζητήσεις για το ποιος ήταν ο λιγότερο κακός υποψήφιος», συμπληρώνει.

Την επομένη των εκλογών στην εταιρεία όπου εργάζεται ο Τιμ Στίκνεϊ στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, οι περισσότεροι υπάλληλοι προσπαθούσαν να μη μιλήσουν για πολιτικά θέματα για να μην προκληθούν αντιδράσεις. «Υπάρχει όμως λύπη, δυσπιστία και σοκ», λέει στην «Κ». Περιγράφει την προεκλογική περίοδο ως δηλητηριώδη. «Η εκστρατεία του Τραμπ εξέθρεψε τη μισαλλοδοξία απέναντι σε όποιον δεν ήταν λευκός», τονίζει.

Στη Βοστώνη, ο 33χρονος Μάθιου Χαρίνγκα επέλεξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον, ο οποίος δεν είχε ούτως ή άλλως πιθανότητα εκλογής. Φοβάται, όπως τονίζει, μήπως με την εκλογή Τραμπ κάποιες ομάδες της αμερικανικής κοινωνίας νιώσουν ενδυναμωμένες και στραφούν εναντίον μειονοτήτων, ειδικά κατά των μουσουλμάνων ή των νεοαφιχθέντων μεταναστών.

Στην πολιτεία του Ιλινόι, ο Τζον Λι ελπίζει τουλάχιστον η ρητορική μίσους του Τραμπ να ήταν μια επιλογή τακτικής και να μην αντικατοπτρίζει τα πραγματικά του πιστεύω. «Είναι ο πρόεδρος μας τώρα και μένει να δούμε τι πορεία θα ακολουθήσει», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή