Χορτάσαμε από καουμπόηδες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού μπόρεσε και αυτός, γιατί όχι και εμείς; Βλέποντας τον τρόπο που κέρδισε τις εκλογές ο 45ος Αμερικάνος πρόεδρος, σίγουρα θα άνοιξε την όρεξη σε αρκετούς να αντιγράψουν το προφίλ που σαν καλός επιχειρηματίας πούλησε στους Αμερικανούς, πιστός στις αξίες του επιθετικού μάρκετινγκ και του ανορθόδοξου πολιτικού επικοινωνιακού πολέμου. Σε πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, περνώντας έξω από τον περίφημο Trump Tower, ένας ημίγυμνος καουμπόης διατυμπάνιζε την πίστη του στον τότε υποψήφιο. «Oh my God», σκέφτηκα, όπως ο Τσάντλερ στα πάλαι ποτέ «Φιλαράκια». Αυτό είναι που θέλουν να βλέπουν όσοι θα αποφασίσουν για τον επόμενο πλανητάρχη; Πού πήγαν τα κορίτσια που μοίραζαν κονκάρδες και μπλουζάκια; Πορτοκαλί μαλλί, ρητορική γεμάτη μίσος, οι γυναίκες και οι μειονότητες στο στόχαστρο, θεωρίες συνωμοσίας, πολυτέλεια, ατάκες, υψωμένοι τόνοι, φωνές και σόου, τείχη με το Μεξικό και φραγή στους εισερχόμενους μουσουλμάνους με κάθε τρόπο. Αυτά «αγόρασε» ένας λαός που ήταν προετοιμασμένος να ακούσει οτιδήποτε πλασάρονταν ως αντισυστημικό ακόμη και αν ήταν χυδαίο, όπως μου λέει ο Περικλής Πηλείδης, ο οποίος έχει αναλάβει τις καμπάνιες πολλών Ελλήνων πολιτικών αρχηγών.

Αν δεν δημιουργούσε τρομερές συγκρούσεις, δεν είχε ελπίδα να φανεί διαφορετικός και η Χίλαρι Κλίντον έπεσε, επικοινωνιακά, στην παγίδα να πασχίζει να αποδείξει κάτι που δεν είναι. Οσοι ασχολούνται με την πολιτική επικοινωνία πάντα εξετάζουν πώς κάνουν εκλογές άλλα κράτη και η Αμερική και πάντα κάτι προσθέτουν στη δικιά τους συνταγή. Αυτό όμως που παρακολουθήσαμε σίγουρα δεν είχε προηγούμενο και ας ελπίσουμε ότι η «do it like Trump» πρακτική θα πέσει στο κενό. Η Ευρώπη, μας λέει, έχει άλλη φιλοσοφία και αντιστάσεις. Μπορεί να δούμε αντιγραφές από ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις –η Χρυσή Αυγή ήδη προσπάθησε να εξαργυρώσει τη νίκη του– αλλά οι ρεπλίκες θα μείνουν εκεί. Ας το ελπίσουμε, γιατί από καουμπόηδες χορτάσαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή