Ρεπουμπλικανοί: Ετοιμάζουν εναλλακτική πρόταση στον Τραμπ για το τείχος

Ρεπουμπλικανοί: Ετοιμάζουν εναλλακτική πρόταση στον Τραμπ για το τείχος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να προτείνουν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ένα εναλλακτικό σχέδιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, αναφορικά με το τείχος που έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό σε μία πρώτη δοκιμασία από τους βουλευτές του ίδιου του κόμματός του σχετικά με μία από τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες.

Μία μόλις ημέρα μετά την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του Τραμπ επί της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον, συνεργάτες του στο Κογκρέσο δήλωσαν στο Reuters ότι θέλουν να συναντηθούν με τους συμβούλους του για να συζητήσουν μία φθηνότερη εκδοχή του "μεγάλου, όμορφου, ισχυρού τείχους" του.

Tο σχέδιο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίφραξη στα σύνορα και την αποστολή περισσότερων ομοσπονδιακών συνοριοφυλάκων, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη συνδικάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Διπλή περίφραξη θα τοποθετηθεί κατά μήκος τμημάτων των σχεδόν 3.200 χιλιομέτρων συνόρων, αντί της κατασκευής ενός τείχους από τούβλα και κονίαμα, με βάση την πρόταση αυτή.

Όπως δήλωσαν πηγή των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, η ανέγερση ενός τείχους δεν είναι μία ρεαλιστική επιλογή καθώς θα εμπόδιζε την ορατότητα για τους συνοριοφύλακες και θα παρέκαμπτε το έντονο ανάγλυφο της περιοχής καθώς και υδάτινους όγκους και ιδιωτικές εκτάσεις.

Ο ίδιος σύμβουλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε στο Reuters ότι οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές, οι οποίοι επεξεργάζονται το εναλλακτικό σχέδιο περιμένουν το επιτελείο του Τραμπ να αναλάβει επισήμως προτού ορίσουν ημερομηνία για τη συνάντηση.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε όταν κλήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο να σχολιάσει την πρόταση των βουλευτών ή τα σχέδιά τους για συνάντηση.

Χθες Τετάρτη, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους, όπως είχε δεσμευτεί ο Τραμπ. Αν το Κογκρέσο υποστηρίξει την πρόταση του Τραμπ, το τείχος του ενδεχομένως να καταλήξει να είναι μία επέκταση ενός φράκτη, δήλωσε ο Στιβ Λεγκόμσκι, επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ειδικός στους νόμους περί μετανάστευσης.

«Το Κογκρέσο δεν θα χρηματοδοτήσει τον τύπο του τείχους που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ και το Μεξικό δεν θα πληρώσει γι αυτό».

Αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος, για να τηρήσουν τα προσχήματα, τόσο ο Τραμπ, ως πρόεδρος, όσο και η ηγεσία του Κογκρέσου πιθανώς να συμφωνήσουν σε μία περιορισμένη επέκταση του υπάρχοντος συνοριακού φράχτη.

Χθες Τετάρτη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα του νεοεκλεγέντος προέδρου, το οποίο θέλει να υλοποιήσει «με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή