Στο μυαλό των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων του Τραμπ

Στο μυαλό των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων του Τραμπ

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκαριστική, επικίνδυνη και για ​άλλους λυτρωτική. Οποιο επίθετο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ένα πράγμα μετράει. Οι λόγοι που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην απόφαση να επιλέξουν τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία για νέο πλανητάρχη, είτε επρόκειτο για μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές των Δημοκρατικών ​είτε για μια μορφή διεξόδου από ένα ​, για τους ίδιους, «​διεφθαρμένο»​ σύστημα εγχώριας και διεθνούς διαπλοκής.

Το kathimerini.gr επικοινώνησε με Ελληνοαμερικανούς που ζουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη και ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια​ να φωτίσει​ την πολιτική σκέψη και​ τα κίνητρά τους.

«Το Obamacare είναι η μεγαλύτερη απάτη»

Οι κύριοι λόγοι που τους «έσπρωξαν» στο στρατόπεδο Τραμπ, είναι σύμφωνα με όσα δηλώνουν η κακή, όπως εκτιμούν, 8ετία Ομπάμα, η ανανέωση του «αμερικανικού ονείρου» που υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, η κρίσιμη καμπή στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία και ο φόβος ότι η Χίλαρι Κλίντον θα συνέχιζε τη λάθος συνταγή σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικής, με αιχμή το σύστημα υγείας Obamacare.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη που κοστίζει ετησίως στη μεσαία τάξη χιλιάδες δολάρια. Δεν έχουμε δικτατορία. Η παροχή περίθαλψης σε όλους είναι υπέροχη ιδέα αλλά η υποχρεωτική περίθαλψη που προβλέπει το Obamacare πλήττει αφόρητα τη μεσαία τάξη που αγωνίζεται να διατηρήσει μια υποτυπώδη ποιότητα ζωής. Οι πλούσιοι αδιαφορούν για το τι πληρώνουν​,​ οι φτωχοί δεν πληρώνουν τίποτα και το βάρος πέφτει όλο στη μέση της ζυγαριάς. Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν γιατροί και ασφαλιστικές εταιρείες που αρνούνται να συνεργαστούν», δηλώνει ο κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος που ζει σε προάστιο του Σικάγο.

Αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Ελληνες γονείς, σε ηλικία 6 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του ο κ. Αδαμόπουλος μετακόμισε με τη μητέρα του στην Ελλάδα. Αφού πέρασαν επτά μήνες επέστρεψαν στην Αμερική. Εκεί σπούδασε και πήρε πτυχίο θετικών επιστημών και σήμερα εργάζεται ως χειρούργος οδοντίατρος.

«Η ζωή στην Αμερική είναι πολύ καλή. Αλλωστε είναι η γη των ευκαιριών. Αν έχεις φιλοδοξίες και εργαστείς σκληρά σίγουρα θα πετύχεις», εξηγεί ο ίδιος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι δηλώσεις του Τραμπ για μια «σπουδαία Αμερική» βρήκαν απήχηση στον Ελληνοαμερικανό ψηφ​οφόρο. Οι προσδοκίες του από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι υψηλές.

«Πρέπει να ενωθούμε και να γίνουμε ξανά πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν στη βάση της ελευθερίας. Δεν έχουμε βασιλιάδες, αριστοκρατία. Πρόκειται για ένα έθνος μεταναστών αλλά και νόμων. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο ούτε καν ο Πρόεδρος», προσθέτει και επισημαίνει ότι σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία η Χίλαρι Κλίντον εξαιτίας του σκανδάλου με τα e-mail δεν θα έπρεπε να έχει​ καν​ δικαίωμα να είναι υποψήφια.

Πρόκειται για μια υπόθεση που αναμφίβολα επηρέασε στον δρόμο για την κάλπη​ ​ και τον Ελληνοαμερικανό Τ.Β. .

«Ο Ομπάμα διπλασίασε το χρέος μέσα σε οκτώ χρόνια»

«Η Χίλαρι και ο Μπιλ είναι δύο από τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς»​ ισχυρίζεται και επιχειρηματολογεί πάνω στην υπόθεση των  emails της Χιλαρι Κλίντον:

 «Πούλησε την πατρίδα κάνοντας συμβόλαια με άλλες χώρες ως υπουργός Εξωτερικών με στόχο τον προσωπικό πλουτισμό της. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρούσε σέρβερ στο σπίτι της αν και απαγορευόταν από τη νομοθεσία, γιατί δεν ήθελε κανείς να γνωρίζει τις συμφωνίες που έκλεινε», προσθέτει.

Ο Τ.Β. ζει στο Ντέλαγουερ από τη δεκαετία του '70 και έχει βιώσε​ι, όπως λέει, την κρίσιμη καμπή στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία.

«Κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες χώρες που δανείστηκαν χρήματα χωρίς να είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν. Χρειάστηκαν 232 χρόνια για να φτάσει το δημόσιο χρέος τα 10 τρις. από την προεδρία του Τζωρτζ Ουάσιγκτον μέχρι την εκλογή Ομπάμα, και ο τελευταίος σε 8 χρόνια διπλασίασε το ποσό αυτό με αποτέλεσμα το χρέος να αγγίζει τα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια», δηλώνει.

Η στήριξη στον Τραμπ δεν απέβλεπε, όπως εξηγεί, σε κάποιο προσωπικό όφελος. «Δεν εξαρτώμαι από τους πολιτικούς για να φροντίσουν εμένα ή την οικογένειά μου, δεν συνδέομαι πολιτικά με κανένα κόμμα, είμαι συντηρητικός στις απόψεις μου και δεν μου αρέσει το πώς έχουν εξελιχθεί οι Ρεπουμπλικανοί και το γεγονός ότι έχουν καταλήξει να μην έχουν μεγάλες διαφορές από τους Δημοκρατικούς. Οσοι ψήφισαν τον Τραμπ είναι άνθρωποι που έχουν κουραστεί να ακούνε τους πολιτικούς να τους λένε πόσο άσχημη είναι η χώρα και τον Ομπάμα να απολογείται σε όλο τον κόσμο για τις ΗΠΑ», σημειώνει ενώ εξηγεί γιατί κατά την άποψή του ο κόσμος γύρισε την πλάτη στις ελίτ​:

«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν ελεύθερα και όχι με μια κυβέρνηση που σε προσπερνά. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολιτικούς που κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους όφελος και τις ελίτ που πλουτίζουν από την κυβέρνηση στις πλάτες σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων».

«Η Κλίντον έχει εμπλακεί σε τόσους πολέμους»

Για τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο που εργάζεται ως δάσκαλος και είναι εκδότης τοπικής εφημερίδας της Ομογένειας στο Σικάγο, η εξωτερική πολιτική που έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει ο Τραμπ αλλά και οι δεσμεύσεις του για καλύτερη διανομή του πλούτου ήταν οι βασικοί λόγοι που τον ψήφισε.

«Εμείς θέλουμε η Αμερική να έχει την ανεξαρτησία της και να μην παρεμβαίνει σε άλλες χώρες. Η Κλίντον είχε εμπλακεί σε τόσους πολέμους. Τα θέματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά» δηλώνει.

Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς περί «ρατσιστικού παραληρήματος» Τραμπ σχετικά με την ανέγερση τείχους στο Μεξικό ο κ. Γεωργακόπουλος λέει: «Γιατί είναι ρατσιστής; Επειδή θέλει όσοι έρχονται να έχουν τα χαρτιά τους; Οσοι είναι παράνομοι δεν πληρώνουν φόρους και επιβαρύνεται η μεσαία τάξη».

Ο 72 χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος τασσόταν μέχρι πρόσφατα στο πλευρό των Δημοκρατικών, είχε ανάγκη, όπως λέει για μια αλλαγή.

«Ψήφισα μέχρι και τον Ομπάμα αλλά έχω κουραστεί από τους Δημοκρατικούς. Ισως αν ήταν υποψήφιος ο Μπέρνι Σάντερς να το σκεφτόμουν περισσότερο αλλά στην Κλίντον δεν είχα καμία εμπιστοσύνη και όλη αυτή η υπόθεση με τα e-mail μου απέδειξε ότι είναι πρόχειρη στους χειρισμούς της».

Η «διαφθορά» δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που έδρασε καταλυτικά στην κρίση ​του. Η τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη το 2012 και η στάση της Χίλαρι Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών την έβαλαν στη δίνη του κυκλώνα. Οι δηλώσεις της πριν από περίπου ένα χρόνο με τις οποίες αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη για τον θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης, φαίνεται πως δεν έπεισαν αρκετούς ψηφοφόρους.

«Εχω υπηρετήσει ως Αμερικανός πεζοναύτης και δεν θα έχει ποτέ τη στήριξή μου οποιοσδήποτε λέει ψέματα σε συγγενείς ηρώων που "έπεσαν" υπηρετώντας την πατρίδα πάνω από το φέρετρό τους. Οι δηλώσεις Ομπάμα και Κλίντον περί "αυθόρμητης διαμαρτυρίας" έξω από την πρεσβεία ήταν μια δικαιολογία για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους στον τομέα της διπλωματίας».

​Επικίνδυνος ο Τραμπ αλλά… καταπληκτικός Πρόεδρος​

Η πιθανότητα ένας άνθρωπος τόσο πλούσιος όσο ο Τραμπ να ταυτιστεί με τις ανάγκες της μεσαίας ή κατώτερης τάξης βάζει σε σκέψεις τον κ. Αδαμόπουλο.

«Ο Τραμπ είναι δισεκατομμυριούχος αλλά δεν γεννήθηκε πλούσιος, δούλεψε για να φτάσει ως εδώ. Επίσης, το γεγονός ότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους είναι κάτι που με κάνει να ελπίζω».

Οσο για την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος δεν τον αφήνει αδιάφορο. «Ναι πράγματι, ο Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος, ωστόσο, ευελπιστώ ότι θα τον στελεχώσουν οι κατάλληλοι σύμβουλοι για να γίνει ένας καταπληκτικός πρόεδρος», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή