Ομπάμα προς Τραμπ: Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχετε

Ομπάμα προς Τραμπ: Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχετε

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας έφτασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις έντεκα το πρωί τοπική ώρα, όπου συζήτησε με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τη διαδικασία μετάβασης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ έφτασε με αυτοκίνητο και πέρασε μέσα στο προεδρικό μέγαρο χωρίς να καταγραφεί η άφιξή του από τις τηλεοπτικές κάμερες. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα είχε ιδιωτική συνάντηση με τη σύζυγο του νεοκλεγέντα προέδρου, Μελάνια Τραμπ.

Ευρεία η θεματολογία της συνάντησης

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι είχε μία συζήτηση ευρείας θεματολογίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο στο Οβάλ γραφείο, προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όλοι οι Αμερικανοί να ενωθούν, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και επανέλαβε ενώπιον του διαδόχου του στο Λευκό Οίκο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να έχει μία επιτυχή θητεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον Μπάρακ Ομπάμα διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο και επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν πολλά ζητήματα και κάποιες δύσκολες καταστάσεις.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι αναμένει να έχει περισσότερες συναντήσεις με τον Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν για τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, το Περού και την Ελλάδα.

Ακόμα ένα θέμα της συνάντησης υπήρξε η στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είχε αναφέρει ότι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμς Ντάιμον.

Αν και οι δύο πολιτικοί δεν επίλυσαν όλες τους τις διαφορές κατά τη συνάντησή τους, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο Ομπάμα εξήλθε του Οβάλ γραφείου με ανανεωμένη την πεποίθηση ότι ο Τραμπ δεσμεύεται για μία ομαλή μετάβαση.

Κανένα μέλος του προσωπικού δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου σχολίασε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν λιγότερο αμήχανη από το αναμενόμενο και ότι δεν αποκλείεται να ξανασυναντηθούν μελλοντικά.

Το σχέδιο μετάβασης του Λευκού Οίκου

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας του Τραμπ για την κυβερνητική μετάβαση ανέφερε στην εκπομπή του NBC «Today» ότι «ακούσαμε πολλά για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας κατά τη διάρκεια των εκλογών και νομίζω ότι αυτό θα δείτε να συμβολίζεται σήμερα».

Ο Λευκός Οίκος έχει οργανωμένο σχέδιο, καθώς οι εκπρόσωποι του Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερώνονται καθημερινά από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ανώτατοι σύμβουλοί του θα ενημερώνονται, επίσης καθημερινά από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει σχεδιάσει δύο διαυπηρεσιακές ασκήσεις για την ομάδα του Τραμπ με στόχο τη κατάλληλη προετοιμασία για τη διαχείριση «σημαντικών εσωτερικών συμβάντων».

Συνάντηση Τραμπ- Πολ Ράιαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε και με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ο οποίος χαρακτήρισε το τετ- α-τετ τους «φανταστικό» και «παραγωγικό».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «πολύ εντυπωσιακά πράγματα για τον αμερικανικό λαό» και διευκρίνισε ότι η προώθηση της ατζέντας του στους τομείς της περίθαλψης και της μετανάστευσης θα πραγματοποιηθεί τάχιστα μετά την ορκωμσία του τον Ιανουάριο.

«Θα μειώσουμε τους φόρους, όπως ξέρετε», ανέφερε επίσης ο Τραμπ.

Ο Ράιαν οδήγησε τον εκλεγμένο πρόεδρο, τη Μελάνια Τραμπ και τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μαικ Πενς στο μπαλκόνι του γραφείο του, από όπου φαίνεται το σημείο όπου κατασκευάζεται η εξέδρα της ορκωμοσίας.

Κάποια στιγμή, ο Τραμπ έδειξε τον πύργο του νέου ξενοδοχείου του, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή