ΗΠΑ: Ποιοι διεκδικούν μία θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο

ΗΠΑ: Ποιοι διεκδικούν μία θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πέιλιν, ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο ηττημένος εσωκομματικός του αντίπαλος στις προκριματικές εκλογές Μπεν Κάρσον και μια ομάδα στελεχών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι μεταξύ εκείνων που διεκδικούν μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ. Επιπλέον στενός συνεργάτης του επικοινώνησε με τον CEO της JPMorgan Chase & Co Τζέιμι Ντιμόν για να διερευνήσει αν θα ενδιαφερόταν για το υπουργείο Οικονομικών.

Μία λίστα 41 υποψηφίων, που συνέταξε το μεταβατικό επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου, περιήλθε στην κατοχή του BuzzFeed News, και καλύπτει 13 υπουργεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πανίσχυρο υπουργικό του συμβούλιο. Η Πέιλιν, πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα, η οποία απέτυχε να εκλεγεί αντιπρόεδρος το 2008, είναι μία από τις επτά υποψηφιότητες για το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τους κυβερνήτες Μέρι Φάλιν, Ιαν Μπρούερ, τον ιδιοκτήτη αμοιβαίου κεφαλαίου Ρόμπερτ Γκρέιντι, τον Φόρεστ Λούκας, στέλεχος στον ενεργειακό τομέα και τον επιχειρηματία Χάρολντ Χαμ.

Ο Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, ο οποίος επλήγη όμως από σκάνδαλο σχετικά με το εσκεμμένο κλείσιμο γέφυρας για πολιτικούς λόγους, διεκδικεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ή Εμπορίου, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, θα μπορούσε να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ενδέχεται να καταλάβει και ο Τζουλιάνι, ενώ ο δρ Κάρσον, ο οποίος έφυγε νωρίς από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είναι πιθανόν να γίνει υπουργός Παιδείας ή Υγείας. Ισχυρή υποψηφιότητα για το χαρτοφυλάκιο Αμυνας έχει θέσει ο Μάικ Φλιν, απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA), στενός σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα αμυντικής πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.

Ο κατάλογος, που δεν είναι οριστικός, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ανώτατα στελέχη του ενεργειακού και τραπεζικού τομέα, γεγονός που συνάδει με την «αντι-πολιτική» ρητορική του νικητή των εκλογών κατά την καμπάνια του. Κάποιοι εξ αυτών απέσπασαν εύφημο μνεία κατά την επινίκια ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ανάμεσά τους ο πιθανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αμυνας ή διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Προϋπολογισμού Τζεφ Σέσιονς. «Πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο», χαρακτήρισε τον Ρενς Πραϊέμπους, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. «Εχουμε φοβερά ταλαντούχους ανθρώπους εδώ πέρα, πρέπει να σας το πω, είναι πολύ πολύ χαρισματικοί», είπε στην ομιλία του ο νικητής των εκλογών.

Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλι Αν Κόνγουεϊ, που είχε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προεδρικών προεκλογικών εμφανίσεων του Τραμπ, αξιολογείται ως πιθανή υψηλόβαθμη σύμβουλος στον Λευκό Οίκο. Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπως κι ο Πίτερ Κινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος από τη Νέα Υόρκη, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο Μάικ Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι πιθανό να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή