ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με χημικά στη Μοσούλη προετοιμάζει το ISIS, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

mosul

Για επίθεση με χημικά όπλα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Ραβίνα Σαμντασάνι, το ΙΚ φαίνεται πως αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αμμωνίας και θείου σε τοποθεσίες όπου ζουν άμαχοι στη Μοσούλη, σχεδιάζοντας ενδεχομένως να τις χρησιμοποιήσει ως χημικά όπλα.

Παράλληλα, η κ. Σαμντασάνι είπε πως μέσα στην εβδομάδα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους στην περιοχή σημειώνοντας ότι ο μαζικός τάφος με εκατό περίπου νεκρούς που εντοπίστηκε στην πόλη Χαμάμ αλ-Αλίλ, ήταν ένας από τους τόπους εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Η Σαμντασάνι επικαλέστηκε πληροφορίες από πηγές στην περιοχή, ανάμεσα στις οποίες και ένας άνδρας που προσποιήθηκε πως ήταν νεκρός στη διάρκεια ομαδικής εκτέλεσης.

Το ΙΚ προχώρησε και σε εκτελέσεις πολιτών δημοσίως, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνεργάστηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Στη συνέχεια μάλιστα κρέμασαν τις σορούς τους σε πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Επίσης, στις 6 Νοεμβρίου το ΙΚ είχε ανακοινώσει ότι αποκεφάλισε έξι μαχητές του επειδή εγκατέλειψαν τη μάχη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΗΕ η οργάνωση έχει αναπτύξει έφηβους αλλά και μικρά αγόρια ζωσμένους με εκρηκτικά στα δρομάκια της Μοσούλης, ενώ γυναίκες που έχουν απαχθεί «διανέμονται» σε μαχητές ή τους λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν για να συνοδεύσουν φάλαγγες οχημάτων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ISIS ήταν και 20 πολίτες που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη «διαρροή πληροφοριών», καθώς και τη χρήση κινητού τηλεφώνου.