Γεμάτος αβεβαιότητα ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Πούτιν και Τραμπ

Γεμάτος αβεβαιότητα ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Πούτιν και Τραμπ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ευφορία της ήττας του Δημοκρατικού στρατοπέδου στις εκλογές των ΗΠΑ υποχωρεί, η αμφιβολία κατακλύζει σταδιακά τη Μόσχα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

«Ο Τραμπ είναι macho, όπως επίσης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν», σχολίασε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. «Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος, χωρίς εμπειρία… θα αισθανθεί υποχρεωμένος να αποδείξει ότι είναι macho και να ‘’μετρηθεί’’ με τον Πούτιν», πρόσθεσε.

«Το πιο μεγάλο εμπόδιο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα είναι η επιθυμία του Τραμπ να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού», εκτιμά η πολιτική αναλύτρια Λίλια Τσεβτσόβα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Νευρικότητα στο Κρεμλίνο

Η ρωσική προεδρία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται νευρικότητα, αφού γνωρίζει ελάχιστα για τα «χαρτιά» του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ωστόσο είχε εκφράσει τον εντυπωσιασμό του για τον αριθμό των κοινών σημείων, που μοιράζονται οι δύο ηγέτες ως προς την εξωτερική πολιτική.

Όπως υποστηρίζει η Τσεβτσόβα, ακόμα και αν ο Τραμπ συνεχίσει να εκφράζει τη συμπάθειά του για τον Πούτιν, το Κρεμλίνο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε ασύμμετρες καταστάσεις, που δε θα ομοιάζουν πλέον με τις προβλέψιμες κινήσεις που έχει συνηθίσει να χρειάζεται η Ρωσία από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο  πραγματισμός του Τραμπ

Αρκετά μέλη του επιτελείου του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο οικονομικός σύμβουλός του, Σεργκέι Γκλάζιεβ, ελπίζουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο Τραμπ είναι ένας «πρακτικός άνθρωπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή