Διαδηλώσεων συνέχεια στις ΗΠΑ

Διαδηλώσεων συνέχεια στις ΗΠΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη κατά σειρά νύχτα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδων αμερικανικών πόλεων με συνθήματα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ακτιβιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ανησυχούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα θέσει σε κίνδυνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες εάν εφαρμόσει σειρά προεκλογικών εξαγγελιών του, που στρέφονται εναντίον μεταναστών, μειονοτήτων και κατακτήσεων του γυναικείου κινήματος.

Στο Πόρτλαντ της πολιτείας Oρεγκον, στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου 4.000 πολίτες διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «απορρίπτουμε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο» και «καθαιρέστε τον»! Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών εκτόξευσαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, κατέστρεψαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Το Πόρτλαντ αναδείχθηκε σε επίκεντρο των κινητοποιήσεων, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, είναι μέχρι στιγμής ειρηνικές, παρά την παρουσία αναρχικών ομάδων που πρωταγωνιστούν σε περιορισμένης κλίμακας επεισόδια.

Στο Σαν Φρανσίσκο, μια άλλη μεγάλη πόλη της Δυτικής Ακτής που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, περίπου 1.000 μαθητές Λυκείου απείχαν από μαθήματά τους και κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης με σημαίες του Μεξικού και τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που συμβολίζουν τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Το διήμερο που ακολούθησε την εκλογή του Τραμπ, κοινότητες ομοφυλοφίλων και μουσουλμάνοι πολίτες κατήγγειλαν βίαιες επιθέσεις σε βάρος τους, αποδίδοντάς τες σε οπαδούς του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Οι αντιδράσεις του τελευταίου στο κύμα αμφισβήτησης που τείνει να δημιουργηθεί προτού καλά καλά αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ήταν, για άλλη μια φορά, άκρως αντιφατικές. Τη νύχτα της Πέμπτης καυτηρίασε, με μήνυμά του στο Twitter, τους ακτιβιστές, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες διαδηλωτές που υποκινούνται από τα μίντια», χαρακτηρίζοντας «πολύ άδικη» τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο χθες το πρωί, με νέο μήνυμά του, υιοθέτησε εντελώς διαφορετικό τόνο: «Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι μικρές ομάδες διαδηλωτών έδειξαν τη χθεσινή νύχτα τόσο μεγάλο πάθος για τη σπουδαία χώρα μας. Θα ενωθούμε και θα είμαστε υπερήφανοι»!

Οδοφράγματα

Στην Ανατολική Ακτή, το κύμα των διαδηλώσεων επεκτάθηκε σε Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη και σειρά άλλων πόλεων. Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αστυνομικές δυνάμεις ύψωσαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, που μόλις προ ημερών άρχισε να λειτουργεί στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον Λευκό Οίκο. «Δεν είναι ο πρόεδρός μας» και «όχι στο μίσος, όχι στον φόβο, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών. Στο πεζοδρόμιο, δύο οπαδοί του Τραμπ ύψωσαν πινακίδα που έγραφε, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Τζον Λένον: «Το μόνο που σας ζητάμε είναι να δώσετε στον Τραμπ μια ευκαιρία».

Παρόμοια οδοφράγματα υψώθηκαν από την αστυνομία στον Πύργο Τραμπ, στην καρδιά του Μανχάταν, προνομιακό στόχο των διαδηλωτών της Νέας Υόρκης από τη νύχτα της Τρίτης. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης και μέλος του ηγετικού επιτελείου του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, μίλησε απαξιωτικά για τους διαδηλωτές στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, χαρακτηρίζοντάς τους «ένα τσούρμο κακομαθημένα, κλαψιάρικα παιδάκια».

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε αρκετές πολιτείες της ενδοχώρας, πέρα από τις δύο ακτές, με τα παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών. Στο Ντένβερ περί τους 3.000 πολίτες κατέβηκαν σε ειρηνική διαδήλωση, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποκλείσουν κεντρική οδική αρτηρία, κάτι που συνέβη επίσης στο Λος Αντζελες και στη Μινεάπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή